Overvol was de bunker zondagmiddag. In de relatief kleine ruimte wilden veel Amstelveners kennelijk weten wat er precies in de oorlog plaatselijk is gebeurd en daarvoor zorgde deze keer een tentoonstelling van René Kok, die al jarenlang materiaal over die tijd verzamelt. Wethouder Herbert Raat van o.a. Erfgoed kwam graag kijken (foto).

B en W hebben er, met medewerking van de gemeenteraad, de bunker ook voor educatieve programma’s voor de hoogste klassen van basisscholen beschikbaar gesteld.

Vergissing

De in 1943 gebouwde bunker lag in een wijk die door veel Duitse officieren, terwijl de Pauluskerk – er tegenover – vol zat met onderduikers. Overigens leverden de aanwezigheid van de Duitsers wel beem bombardementen van voornamelijk geallieerden op, waardoor huizen vernield en deden te betreuren waren aan Amsterdamseweg, Dijkgravenlaan, Charlotte van Montpensierlaan, Mr. Sixlaan, Rendorplaan en Keizer Karelweg. Nog in 1945, vlak voor de bevrijding, verloren tien mensen aan de Charlotte van  Montpensierlaan het leven door een geallieerd vliegtuig, dat het op Schiphol had gemunt, maar bij vergissing de bommen verkeerd gooide. Sinds 2016 is de bunker gemeentelijk monument. Doordat de zondag zonovergoten was, hielden zich ook buiten de bunker velen op. Daarbinnen zag men onder meer Duitse helmen, persoonsbewijzen en dictaten van  NSB-burgemeesters voor inwoners.

Foto (vlnr): Kok en Raat in bunker

12 REACTIES

 1. Dat onooglijke gebouwtje moet koste wat kost herinneringen oproepen aan de Tweede Wereldoorlog. Het heeft dan wel een half miljoen euro gekost, maar al dat geld zit in glad stucwerk en ledverlichting en die doen nu juist níet denken aan hoe het toen was. Vitrines ook niet, want die waren er in de oorlog natuurlijk ook niet.

  Nou ja, dan maar weer een foto van Herbert Raat, want dat werkt altijd, moet Johan Bos hebben gedacht. Hij is nooit te beroerd om zijn favoriete bestuurder te helpen om van diens zoveelste kostbare flop een succes te maken. Denk maar aan de A9, de garage in nep-Amsterdamse Schoolstijl en het dito houten noodgebouwtje aan de Randwijcklaan.

  Scholieren van groep acht willen best naar teksten, voorwerpen en zwart-wit foto’s komen kijken als zij er daarvoor even uit mogen. Dat is leuker dan een tentoonstelling in hun eigen school. Als de schoolklassen langs zijn geweest, gaat het hok weer dicht tot volgend jaar.

  Dat het er vol was, is op de foto niet te zien, maar wie durft te twijfelen aan de woorden van een journalist?

   • De mening en het gezeur van Robert is waardevol en moeten we koesteren. Ik amuseer me er goed en dat is niet ironisch. Wees blij dat we in een land leven waar we nog kritiek kunnen hebben op onze maatschappij. Overal om je heen zie je verdampen. Domme mensen die zichzelf een spreekverbod opleggen door op populisten te stemmen. En waarom deert hen dat spreek- of schrijfverbod hen niet? Omdat zij nog geen twee zinnen fatsoenlijk op schrift kunnen stellen. En daarom, meneer Bos, daarom moeten wij ‘voorspelbare’ reaguurders als RvW koesteren.

 2. Hé Robbert, wat een zuur stukje heb je geschreven. Als je langs was gekomen had je kunnen zien dat het erg druk was en dat het erg gewaardeerd werd om verhalen te horen en te vertellen. Allemaal positieve reacties. Blijkbaar vind jij dat je geschiedenis die je niet aanstaat moet verstoppen of liever te verwijderen. Gelukkig hoor jij bij de minderheid. Nogmaal je bent de volgende keer van harte welkom voor een geschiedenis lesje.
  Mvg, René

  • @René Kok, je schrijft:
   “Blijkbaar vind jij dat je geschiedenis die je niet aanstaat moet verstoppen of liever te verwijderen.”

   Waarop baseer je deze aantijging? Kom je mijn boekenkast eens bekijken?

 3. Dag René, ik had het over dat overbodige en met veel geld verpeste bunkertje, niet over jouw tentoonstelling. Die verdient een betere plek zodat mensen die altijd kunnen bekijken en niet alleen op de weinige momenten dat het stenen hok geopend is. Bij een artikel over een drukbezochte tentoonstelling past een foto daarvan of desnoods een van de bezoekers maar niet wéér een foto van Herbert Raat. Gefeliciteerd met alle positieve reacties van de meerderheid.

 4. @René Kok, je schreef dat ik wil dat geschiedenis die mij niet aanstaat wordt verstopt of nog liever verwijderd.
  Ik reageerde op die ongefundeerde aantijging, maar je nam die niet terug.

  De geschiedenis waar jij mensen gaag bewust van wilt maken, was juist zo gruwelijk door de vooroordelen die mensen over anderen hebben. Die les lijk jij er niet uit te hebben getrokken.

  • Dit was een leerzaam geschiedenis lesje van René Kok. Het bunkertje krijgt nieuwe functie als onderduikadres. Sleutel af te halen bij de badmeester.

   @René, wie kaatst moet de bal verwachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.