“Ze zijn al drie jaar bezig, zonder dat wij iets te horen krijgen. Ik neem Unibail-Rodamco niet meer serieus”, zei een van de bewoners van het Stadshart. Uit de bijeenkomt van onder meer vertegenwoordigers van de Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) bleek woensdag dat die eigenaar van het winkelcentrum allerminst optimaal geliefd is in de woonomgeving. Ook de gemeente wil nou eindelijk wel eens weten wat UR precies van plan is met bijvoorbeeld de bouw van een overkapping bij de Rembrandtweg, de zogenoemde Rembrandtpassage, zei wethouder Herbert Raat (VVD), die onder meer het Stadshart in zijn portefeuille heeft. 

Hij wil van allerlei in het Stadshart actieve partijen weten, wanneer die nu hun plannen beginnen uit te voeren, c.q. daar concreet vergunning voor vragen met tekeningen en een tijdstip van start van de uitvoering daarvan melden. “Wij willen weten of er iets gaat gebeuren of niet en – zo ja – wanneer”, zei hij. “Anders blazen wij het af. Wij gaan deadlines stellen. Dat hebben wij ook met Pathé gedaan. Dat bedrijf wil een bioscoop in het Stadshart vestigen, maar wij maar wij willen zeker weten of de plannen doorgaan en wanneer er concreet kan worden gebouwd. Wij willen verder met het Stadshart.”

Stil

Herbert Raat

De bewoners hebben vooral moeite met de slopende onzekerheid en ageren kennelijk meer tegen Unibail-Rodamco (UR) dan tegen de gemeente, bleek tijdens de meeting. “Het ligt gewoon al jaren stil en wij horen niets.”

Inmiddels gaat het bedrijf door met het kopen van vastgoed in het Stadshart, onder meer van huizen in de Schildersbuurt, maar ook elders, klaagden bewoners. “Er komen antikraak bewoners in, terwijl er talloze woningzoekenden in Amstelveen op een wachtlijst staan.”

Particuliere beslissing

Maar de verkoop van woningen aan een koper naar keuze is een beslissing, waarop de

Raat aan tafel met bewoners. Foto: amstelveenweb.com

gemeente geen enkele invloed heeft, zei Raat. Het is een particulier besluit. “Maar u zit hier wel op goud”, zei hij. Uit de bijeenkomst bleek het belang van de gemeente niet vanzelfsprekend aan te sluiten bij de (deels onzekere) plannen van Unibail-Rodamco. Maar als een bedrijf iets wil, moeten daar wel de omwonenden in worden gekend. In tegenstelling tot het bouwteam dat de verbouwing van het voormalige V&W pand realiseert en de daarbij behorende parkeergarage plus appartementen, dat vrij geregeld omwonenden een nieuwsbrief stuurt, is de zwijgzaamheid van UR hun een doorn in het oog. “Sinds 2013 is er alleen onrust gezaaid.” Een bewoner van het in een bouwput veranderde Buitenplein zei dat UR haar de keuze laat tussen verhuizen naar de Schilderswijk, blijven zitten of zelf elders een ander huis kopen, waarna de onderneming dat van haar wil overnemen.

Duidelijkheid

Volgens bewoners doet UR telkens of de gemeente achter alles staat wat dat bedrijf doet. ‘Ze doen maar wat.’ Ook het vaak nachtelijke bevoorraden van winkels is sommigen een doorn in het oog. Maar voor Raat geldt, naar hij zei het belang van bewoners. “U bent de baas.” Volgens hem en bewoners moet er duidelijkheid komen over wat er in het Stadshart precies wel of niet gaat gebeuren. Hij is ook een voorstander van een geregelde gemeentelijke schouw in het Stadshart.

 

 

15 REACTIES

 1. Ach, ach, ach, stoer doen voor de bühne Hr. Raat?
  U was het die enkele jaren geleden een in volledige samenspraak met het college van B&W opgestelde renovatie en uitbreidingsplan van het Stadshart in uw eentje om zeep heeft gebracht, nadat een aantal bewoners van de Schilderswijk hun vinger opstaken.
  Nu UR op volstrekt legitieme wijze die huizen stuk voor stuk opkoopt staat u er naar te kijken (u kunt niet anders) en ziet uw verlies naderen. Kom op wees een vent, neem uw verlies en ga met UR om de tafel om tot implementatie van de, ook door u eerder omarmde, renovatie- en uitbreidingsplannen van UR te komen.

 2. Olaf Oomes heeft geliijk. Herbert Raat (VVD) heeft de noodzakelijke herinrichting, uitbreiding en modernisering van het winkelcentrum Stadshart jarenlang getraineerd en gesaboteerd. De gemeente is onvoorspelbaar en onbetrouwbaar.

  In het verleden zijn bij de stedenbouwkundige inrichting van het centrum ernstige fouten gemaakt en die worden nu alleen maar verergerd door de verbreding van de A9. Het is een wonder dat URW er niet al lang de brui aan heeft gegeven. Als zij besluiten om de zaak te verkopen, wordt het alleen maar erger, want een verstandige én rijke investeerder begint er niet aan. Dat blijft dus broddelwerk.

  “Wethouder Raat is ook een voorstander van een geregelde gemeentelijke schouw in het Stadshart.” Wat een kletskoek. Wanneer is hij er voor het laatst geweest? Zijn ambtelijke rechterhand, de ‘projectleider Stadshart’, is lui en ongeïnteresseerd en past dus precies in Raats straatje. Maar praatjes verkopen kunnen zij heel goed.

  • Heeft geen zin Robert. CeeBee is nu eenmaal de woordvoerder van Hr. Raat. Sterker nog twee handen op één buik. Ik begin zelfs steeds sterker het gevoel te krijgen dat die twee handen aan hetzelfde lichaam vastzitten. Dan moet hij wel een schuilnaam gebruiken immers een wethouder kan zich niet veroorloven onder eigen naam die uitspraken te doen die hij zich onder deze schuilnaam telkenmale meent te kunnen veroorloven.

  • Nou Robert, ik wilde eigenlijk eerst vragen of jij ook naar die bijeenkomst bent geweest. Maar dat lees ik dan nog wel.

   Het lijkt er in elk geval op dat een aantal bewoners toch anders denkt over UR dan jij, terwijl ik dacht met een gesloten front te maken te hebben. Dat vind ik wel nieuws.

 3. Of je het nu wel of niet eens bent met de plannen van UR, maar het is duidelijk dat Raat probeert van 2 walletjes te eten. Jaren geleden was hij voor de plannen van UR samen met zijn collega wethouder, moet toen vele bewoners deze plannen niet zagen zitten, wist Raat plotseling nergens meer van en slachtofferde zijn collega.
  Nu zegt hij dat het altijd in samenspraak met de bewoners moet! Of hij zich in het verleden echt iets van de inwoners van Amstelveen heeft aangetrokken . Alles kreeg hij voor elkaar wat hij en zijn coterie wilde doordrukken.

 4. CeeBee, je moest eens weten hoeveel bijeenkomsten over de Stadshartplannen ik in de vele afgelopen jaren heb bijgewoond. Het leidde allemaal nergens toe. De gemeente bleek telkens onbetrouwbaar en onvoorspelbaar. In het Fort aan De Poel kennen en begrijpen ze het Stadshart niet.

 5. CeeBee, het oneerlijke van dit soort discussies is dat jij weet wie ik ben maar dat ik geen idee heb wie jij bent. Ik mag van JB hier niet onder mijn eigen naam schrijven maar jij wel. Als je mij zo smalend persoonlijk aanspreekt, zou je dat met open vizier moeten doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.