Zondag 25 november (17.00 uur) wordt in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, weer een muzikale vesper gehouden. Daarin wordt de Actus tragicus, een van de beroemdste cantates van Johann Sebastian Bach, uitgevoerd. Cab 16.30 uur af is iedereen welkom: er is koffie en thee.

De cantate wordt uitgevoerd door vier vocale solisten, een barokorkest met blokfluiten, gamba’s en continuo, en de Vesperscantorij. Dirigent is  Henk Trommel, liturg Hanna Rijken.

Kruiskerk

Om 16.40 uur is er voor geïnteresseerden een korte toelichting op muzikale bijzonderheden uit de cantate. Toegang vrij, een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Gottes Zeit

Actus tragicus is de bijnaam van de cantate waarvan de officiële naam Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (BWV 106) is. Het is een van de eerste cantates die Bach schreef, bestemd voor een begrafenisdienst. Het sterven wordt muzikaal verwoord als een vredig binnengaan in het paradijs. Het timbre van de instrumenten in deze cantate ( o.a. blokfluiten en gamba’s) werkt mee om de muziek ingetogen en vredig te laten klinken. Rond 1700 waren dood en sterven ‘gewoner’ in het dagelijkse leven dan in onze tijd. Bachs kijk op sterven blijkt uit zijn muziek: die ontroert, is troostrijk en vol van hoop en vertrouwen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.