Nadat de fractie van Actief (AVA) voor Amstelveen aan B&W vragen had gesteld over eventuele bezuinigingen op de beveiliging van Joodse instellingen, maakt nu ook de VVD in de gemeenteraad daar zorgen over. Het gaat niet om de gebouwen, maar om mensen, zegt de Joodse gemeenschap zelf. De VVD vindt dat men niet over maar met Joden moet blijven praten.

AVA was geschrokken van de wijziging in de beveiliging die Amsterdam heeft doorgevoerd. Als dat ook in Amstelveen gebeurt, is het hek van de dam, vreesde de fractie. Burgemeester Tjapko Poppens legde uit dat het om een meer dynamische, in plaats van een statische, beveiliging ging: Meer surveilleren en andere middelen gebruiken dat voor de gebouwen bewaking plaatsen.

Sjoel

Maar er blijven toch zorgen over de veiligheid van Joods Amstelveen, vindt kandidaat-raadslid Jet Smit van de VVD.  De veranderingen in de beveiliging van Joodse instanties, die een aantal weken geleden zijn aangekondigd, hebben volgens haar voor veel onrust en onduidelijk gezorgd. De VVD zegt contact te hebben gezocht met de Sjoel Amstelveen en de Joodse Gemeente Amsterdam erover te praten.

Kandidaat-raadslid voor de VVD en bestuurslid bij de Joodse Gemeente Amsterdam David Koekoek zegt dat iedereen het wel over instanties en gebouwen heeft, die beveiligd moeten worden,  “maar we hebben het hier over mensen en die dienen ook gehoord te worden”, zegt hij. “Als het gaat om de Joodse gemeenschap kunnen we geen concessies doen wat betreft beveiliging. Niet alleen wegens de gruwelijkheden uit het verleden maar vooral ook wegens de huidige terroristische dreiging”.

Communicatie slecht

De bestuursleden van Sjoel Amstelveen waren blij met het luisterend oor, zegt de VVD. Volgens de afdeling van de politieke partij stonden die per definitie negatief tegenover het de nieuwe beveiligingsaanpak. En dat de communicatie hierover niet optimaal was; zij willen graag beter geïnformeerd worden en graag afspraken maken over hoe de kwaliteit van de nieuwe aanpak wordt gemeten en geëvalueerd. Bestuurslid Jigal Markuszower van de Joodse Gemeente Amsterdam vindt de communicatie over de nieuwe maatregelen ronduit slecht.

VVD raadslid Benjamin Smalhout zegt ook verbetering op dat punt toe te juichen. Hij ziet graag dat er een periodiek overleg komt met burgemeester Poppens. “Dit is in het verleden ook langjarig goed gegaan en ik zie dit overleg graag weer terugkomen.”

Shalom

De VVD belooft zich in de komende raadsperiode in te zetten om de Joodse gemeenschap een veilige plek te geven in de gemeente. Maar andere partijen delen die mening. Kandidaat-raadslid Guy Muller van de hedendaagse coalitiepartner PvdA vindt de samenwerking binnen de raad heel goed. “En Amstelveen staat voor de Joodse gemeenschap”. AVA-fractievoorzitter Michel Becker, die er het eerst over begon, zegt: “Wij dragen graag bij aan de veiligheid van Joods Amstelveen. Wij hebben de Shalom-verklaring gesteund en zullen wij waakzaam blijven.”

1 REACTIE

  1. De verkiezingscampagne richt zich nu even op het Joodse smaldeel. Misschien willen andere partijen ook nog even hun plas erover doen? Dan hebben we dat weer gehad.

    Benieuwd wat de volgende doelgroep wordt. Studenten en senioren zijn al gekaapt. Blijven over jongeren, zorgpersoneel en expats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.