Van 18 maart tot en met 26 juni is in Museum JAN aan de Dorpsstraat de eerste solotentoonstelling te zien van ontwerper en kunstenaar Floris Hovers (1976). De kunst van het spelen toont  een divers overzicht van zijn toegepaste en autonome werk.

Hovers’ ontwerpen verrassen door hun ontwapenende eenvoud en het evenwicht tussen functionaliteit en esthetiek.

Fantasierijk bouwen

Basisstructuren en industriële vormen zijn sleutelwoorden voor zijn werk. Hij ontwerpt en maakt meubels, verlichting, speelgoed, objecten en miniaturen en is waarschijnlijk het meest bekend van zijn ArcheToys, een serie miniatuurvoertuigen. Al zijn werk is een resultaat van langdurig reduceren. ‘Door heel veel weg te laten, kom je tot de essentie, dat wat overblijft moet genoeg zijn om ruimte te geven aan verbeelding’, zegt Hovers.

In ‘De kunst van het spelen’ neemt Hovers de bezoeker mee in zijn wereld van vorm, kleur en verhouding, die spelend en onderzoekend tot stand komt. Hovers denkt met heimwee terug aan zijn kinderjaren. “Ik observeerde, interpreteerde en maakte het vervolgens op mijn manier na – en dat doe ik nog steeds. Als jongen leefde ik al in mijn eigen wereldje. Ik verlang naar autonomie in denken en doen.”

Naar kinderlijke eenvoud

Dat verlangen herken je in de fantasiestad waarin je helemaal kunt ‘verdwijnen’. De stad is opgebouwd uit houten reststukken en gerecycled materiaal, geverfd in zachte, frisse kleuren. De helderheid, speelsheid en naïviteit van de objecten maakt het geheel enorm aantrekkelijk, benaderbaar en herkenbaar – je krijgt er zelf zin van om ook te gaan te spelen.

Floris Hovers

Floris Hovers woont en werkt in Raamsdonk waar hij ook opgroeide. Na een basiscursus bouwkunde en een opleiding reclame- en presentatietechniek in Utrecht studeerde hij in 2004 af aan de Design Academy Eindhoven. In 2006 richtte hij zijn eigen ontwerpstudio op, vijf jaar later werd hij bekroond met de Sanoma Woonaward ‘Jong Talent’.

Ook is hij werkzaam geweest als docent aan de kunstvakopleiding AKV|St. Joost, richting Ruimtelijk Ontwerp en doceert hij tegenwoordig kleur en compositie aan de Design Academy Eindhoven.  Met enige regelmaat geeft hij lezingen en gastlessen in binnen- en buitenland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.