Een feestje werd het wel, ondanks het gure weer. Naar VVD-snit in, wat ook premier Mark Rutte een typische liberale gemeente moest noemen. De Amstelveense VVD-afdeling had de altijd goedlachse minister-president zaterdag in haar midden om, samen met alle kandidaten voor het raadslidmaatschap, met inwoners te praten in het kader van de onontkoombare verkiezingscampagne.

Middeninkomens

Bouwen voor de middeninkomens is volgens Rutte nu wat deze gemeente te doen staat. Hij speelde in een door zijn partij al decennia gedomineerde stad min of meer een thuiswedstrijd. Bij vriend en vijand scheen hij in de smaak te vallen en opvallend leek zijn gemakkelijke benaderbaarheid. Een Japanse inwoner riep met verwondering uit dat de ‘prime minister’ zomaar in het wild op straat bleek te lopen en zich aan een stuk door lachend tussen winkelend publiek mengde.

Het GroenLinks maakte van de gelegenheid gebruik ook maar even in de te hoop gelopen menigte te flyeren.

Teeven reed

Hij en de plaatselijke crew van de VVD werden in de daartoe riant met posters beplakte en van ballonnen voorziene autobus, beschikbaar gesteld door Beuk Touringcars en bestuurd door de tegenwoordig buschauffeur bij Connexxion zijnde ex-staatssecretaris Fred Teeven door de stad gereden.

Als volleerd touringcarbestuurder heette hij iedereen per microfoon welkom en legde hij heel kort de bedoeling van de tour uit.

Rutte vertelde enige tijd geleden ’s morgens in alle vroegte naar een garage van Connexxion te zijn getogen, waar naar zijn zeggen Teeven – die hij imiteerde – zich op een gegeven moment meldde door met lage ochtendstem ‘goede morgen’ te laten klinken. Waarop een andere chauffeur aan de premier de vraag stelde: Komen jullie nu allemaal hier werken?

Bonnetje

Teeven bleek de actualiteit met humor tegemoet te treden. Een kandidaat die hem om een kaartje vroeg, kreeg te horen dat hij die niet bij zich had. “Ik heb alleen een bonnetje”, grapte hij’, kennelijk refererend aan zijn aftreden en dat van minister Opstelten.

Burgemeester Eenhoorn (rug) kwam ook even kijken.

Het werd het feest van de selfies. Met smartphones gemaakte foto’s van de premier (die zich daartoe eindeloos leende) met inwoners en hun kinderen vervingen de handtekeningen die zo’n tien jaar geleden nog massaal werden uitgedeeld. Voortschrijdende digitale techniek heeft razendsnel dat analoge tijdperk vervangen, hoewel Rutte zelf, naar zijn zeggen, niet verder dan een oude Nokia kwam en dus tot nu toe niet aan de Smartphone verslaafd raakte.

Belangrijk

Bijna was vergeten dat Herbert Raat de lokale lijsttrekker is. Hier met zijn vrouw, die in Westwijk gewoond boodschappen deed.

“Dit zijn belangrijke verkiezingen”, zei Mark Rutte. Waarbij natuurlijk met het publiek de discussie volgde over het onderwerp wat eigenlijk een toch landelijke partij met lokale verkiezingen heeft te maken, omdat de problemen plaatselijk wel totaal anders kunnen liggen dan nationaal. Soms zelfs misschien in strijd zijn daarmee en lokaal een coalitie mogelijk blijkt die in Den Haag een ver van het bed show zou zijn. Ook dát gaf Rutte toe. Maar het is volgens hem toch gemakkelijk als een partij in een gemeente goede contacten bij een landelijke partij heeft.

Gemoedelijk

In het Stadshart maakte GroenLinks flyerend gebruik van de menigte rond Rutte, waarin die partij zich ook maar begaf. Niemand zei er wat van, want in Amstelveen gaan politieke partijen blijkbaar gemoedelijker met elkaar om dan vaak elders in verkiezingstijd. Maar ja, het gaat er intussen wel om wie de grootste wordt en de volgende coalitie als eerste mag pogen te vormen.

Viswinkel

De VVD-delegatie bezocht natuurlijk ook enkele ondernemers, voornamelijk MKB-winkeliers. Zo drong de groep de beroemd geworden viswinkel aan de Van der Hooplaan binnen, waar Rutte, die telkens lokale lijsttrekker Herbert Raat naar voren schoof om over lokale situaties te praten, zich met hem en een deel van de medewerkers achter de toonbank begaf. De delegatie werd trouwens royaal getrakteerd op kibbeling en haring door de vis-middenstander.

In de bus

Later in Westwijk bezocht het gezelschap de onlangs door een ramkraak getroffen vestiging van AH. Rutte, in spijkerbroek en ook verder casual gekleed, probeerde de vestigingsleider te bemoedigen. In hetzelfde filiaal wilde een rasechte geboren en getogen Amstelveense aan Raat wel kwijt dat zij zich zorgen maakt over het totale gebrek aan woningen voor een opgroeiende generatie in haar geboortestad, onder meer voor haar kinderen.

Werken

Na Westwijk spoedde Rutte (‘ik moest vanmorgen krabben wegens de vorst’) zich naar een gereed staande BMW met chauffeur om in Amsterdam campagne te voeren.

Het gezelschap reed met de bus naar de voormalige Bajes, waar het voertuig moest worden gereinigd en voor de debriefing, zoals de voorzitter van de afdeling, Claudio Mancinelli, het noemde. Teeven moest snel weg. Die moest nog werken bij Connexxion die dag….

(Foto’s: Anko Stoffels en Kees Noomen).

1 REACTIE

  1. Waarom is dit oude nieuws (18 maart!) ‘Uitgelicht’?

    Omdat de auteur (een zelfverklaarde journalist) zich op de foto’s laat omarmen door een liberale politicus? Maar dat is toch democratie op z’n Amstelveens?

    Herbert Raat (VVD) is op twee foto’s te zien, maar ook dat is onvermijdelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.