Zoals bij de gemeente gebruikelijk zonder media waren onderwijs- en jeugdwethouder Frank Berkhout (D66) en kinderburgemeester Milanka vrijdag op bezoek bij groepen 6,7 en 8 van basisschool De Linde (foto). Zij zoeken nieuwe leden voor de kinderraad, waaruit een kinderburgemeester door een uit lokale politici bestaande jury wordt gekozen. Alle leerlingen uit die groepen van Amstelveense basisscholen kunnen zich opgeven tot 1 juli.

Milanka, leerlinge van de school De Zwaluw in Nes aan de Amstel, heeft het er druk mee, maar naar goed gemeentelijk gebruik blijven de meeste van haar werkzaamheden en die van de kinderraad strikt geheim voor de inwoners en dus de media.

Een jaar

Nu zitten haar functie en die van de kinderraad er al weer op, die een schooljaar duurden. Berkhout zegt benieuwd te zijn naar suggesties van kinderen, hoewel die van de kinderraad en -burgemeester nooit in gemeentelijk beleid worden omgezet eb de invloed daarvan ook volkomen onduidelijk is. Maar de wethouder lijkt ervan overtuigd dat kinderen net even anders naar bepaalde onderwerpen kijken dan volwassen politici. Daarom, zegt hij, vindt de gemeente het in Amstelveen belangrijk een kinderraad te hebben die meedenkt en ook zelf thema’s op de agenda zet. “Het liefste hebben we van elke bassischool in de stad een kind in de kinderraad. Vervolgens wordt uit deze kinderraad de nieuwe kinderburgemeester gekozen. Milanka heeft het dit jaar fantastisch gedaan. Ze is veel met de burgemeester en mij op pad geweest.” Maar, zoals gezegd, bleef dat allemaal ver weg van de nieuwsmedia en de gemeenschap.

Cultuur

De kinderraad van Amstelveen komt een aantal keren per jaar bij elkaar, zegt de gemeente. Kennelijk zijn ook die bijeenkomsten geheim. Tijdens de eerste kiezen de kinderraadsleden een thema dat belangrijk is voor kinderen. De ervaring leert dat het meestal met armoede en discriminatie heeft te maken. Zo was het thema van de kinderraad van dit jaar ‘verschillende culturen vieren’ en de kinderraad van vorig jaar maakte zich sterk voor het thema ‘iedereen mag zichzelf zijn’. De kinderraad gaat ook op werkbezoek bij een organisatie. Maar ook dat is sinds het bezoek aan de kledingbank, een paar jaar geleden, voor de media geheim, zodat de gemeente hooguit achteraf een reclameachtig persbericht kan sturen. De kinderraad krijgt evenwel een mediatraining, de kennelijk gericht is op het ontlopen van de media. Volgens de gemeente adviseert hij ook wethouders.

Sinterklaas

Net als de kinderraad wordt er elk jaar een nieuwe kinderburgemeester, het gezicht van de kinderraad, gekozen. Die kinderburgemeester vervult ceremoniële taken, zoals lintjes doorknippen, een boek overhandigen tijdens de Kinderboekenweek en Sinterklaas ontvangen. Ook moet zij of hij wel eens een interview geven, waarschuwt de gemeente, kennelijk tegen beter weten in, “of een toespraak houden, bijvoorbeeld tijdens de herdenking op 4 mei.”

Alle Amstelveense kinderen uit groep 6, 7 of 8 kunnen zich dus opgeven tot en met 1 juli door een kort filmpje te maken over zichzelf en de ideeën die zij koesteren en waarom zij lid van de kinderraad of kinderburgemeester willen worden. Meer info op www.amstelveen.nl/kinderburgemeester.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.