Welzijnsorganisatie Participe Amstelland neemt per 1 juli restaurant ‘BijKlaasje’ aan de Oranjebaan over van zorginstelling Brentano en wil het een ‘wijkfunctie’ geven. Wat er met degenen gebeurt die in het restaurant van Brentano dagelijks om 17.00 uur een (opgewarmde) maaltijd gebruikten horen zij dinsdagmiddag (25 juni), vijf dagen voor de overname na maandenlang in onwetendheid te hebben verkeerd. Participe zegt zich toe te leggen op een ‘gezellig’ ontmoetingspunt.

Officieel heet het dat de ouderenzorgorganisatie Brentano intensiever met de welstandsorganisatie gaat samenwerken, waardoor het plan ‘van ouderenzorg naar samenzorg’ ontstond.

Beheer

De oorzaak is een financiële, legde directeur Angelique Schuitemaker van Brentano eerder uit. Het restaurant schrapte de á la carte kaart, is in de weekenden plus maandag dicht en op de overige vier dagen alleen uiterst beperkt open voor bestellingen van vaste klanten, die overigens voornamelijk door uitzendkrachten worden bediend. Beheerder van het nieuwe wijkcentrum wordt Daniëlle Jonker, die maanden geleden overstapte van Brentano naar Participe en nu in wezen per 1 juli terugkeert naar ‘BijKlaasje’, waar zij eerder de eerste viool speelde.

80Plus

“Met groei van het aantal 80Plussers in onze gemeente en het minder beschikbaar zijn van zorgpersoneel is het belangrijk dat de Amstelveense senior zo lang mogelijk gelukkig thuis kan wonen en in de omgeving met buurtgenoten kan deelnemen aan leuke en gezellige activiteiten”, zeggen de organisaties. Hoe de verhouding wordt met het op een steenworp afstand liggende en ook door Participe beheerde wijkcentrum Alleman, is onduidelijk. Brentano zegt alleen samen te werken met Participe en verzekeraar Zorg en Zekerheid.  Met de transformatie van restaurant naar ontmoetingscentrum krijgt BijKlaasje een sociale functie en kan men inspelen op de behoefte van bewoners uit de buurt, zegt Angelique Schuitemaker. In de nieuwe situatie vervalt de restaurantfunctie. Het dagelijks eten in ‘Bij Klaasje’ lijkt voorbij. Beheerder Jonker  beaamt dat de hoge kosten en het personeelstekort dwingen tot een eetclub, kookworkshop of ‘lunchgerechtjes’. Men gaat daarover in overleg  met vrijwillige buurtbewoners. Zoals gezegd worden de bewoners van appartementen rond ‘BijKlaasje’ op het laatste moment geïnformeerd over de veranderingen. Brentano heeft alle grond verkocht. Zij huurt nog slechts één woontoren van Woonzorg voor een gesloten afdeling.  De anderen zijn huurders van Achmea.

“Ik kijk er naar uit om samen met de buurtbewoners de mogelijkheden te bekijken en een passende invulling te gaan geven aan onze activiteiten”, zegt Daniëlle Jonker. Het ontmoetingscentrum BijKlaasje wordt feestelijk geopend op vrijdag 12 juli om 14.00 uur tijdens een Braziliaanse middag. Adres: Klaasje Zevensterstraat 209. Er zijn volgens de directies van Brentano en Participe veel ideeën bij hen binnen gekomen uit de buurt. Minus dan toch de omwonenden op het terrein van BijKlaasje die nog steeds on onwetendheid verkeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.