Het lijkt wel een deel van de nieuwe gemeentelijke coalitie. Oppositiepartijen SP en Actief voor Amstelveen. De fractieleiders Patrick Adriaans (SP, rechts) en Michel de Becker (links) daarvan waren in elk geval bij de dodenherdenking op 4 mei.

Voorlopig zitten zij overigens nog in de oppositie. De coalitie bestaat namelijk uit VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen (GVA). Die laatste is een nieuwe partij en uit Actief voor Amstelveen voortgekomen.

Lokaal

GVA leverde geen wethouder, maar werd bij de coalitie gehaald omdat de VVD twee zetels verloor bij de vorige verkiezingen (van 10 naar 8), waardoor de vorige coalitie (VVD, D66 en PvdA) dreigde ook zijn meerderheid in de gemeenteraad te verliezen. Die twee zetels kon GVA precies leveren om een meerderheid te houden. Maar de kans bestaat dat er bij de komende verkiezingen iets misgaat. De landelijke partijen VVD, D66 en PvdA hebben nationaal de wind niet bepaald mee. Zeker de eerste twee niet. Bij de jongste verkiezingen voor de Tweede Kamer werd D66 door Amstelveense kiezers gehalveerd. Nu weet ik wel dat er een – overigens klein – verschil zit tussen landelijke en plaatselijke politiek en dat D66 zich ver van Den Haag wil houden. De fractievoorzitter zegt wars te zijn van landelijke thema’s, maar raadslid Saloua Chaara houdt niet op voortdurend de ideologie van haar landelijke partij te noemen. De op de stad zelf gerichte politiek zal dan wel de oorzaak ervan zijn dat de laatste jaren de lokale partijen steeds meer kiezers trekken.

Politiek café

De VVD wil ook plaatselijk landelijke thema’s aansnijden. Zo werd bij het laatste politieke café  demissionair staatssecretaris Eric van der Burg uitgenodigd om de praten over zijn spreidingswet, waarover in de partij uiterst verschillend wordt gedacht. Dat bleek ook tijdens de discussie tijdens het politieke café in Brasserie Paardenburg.

Coalitie

De volgende coalitie kon er wel eens anders uit gaan zien. Dat komt vooral door de samenwerking van de PvdA met GroenLinks. De PvdA zit in de coalitie, maar GroenLinks in de oppositie. Als wat wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) zei bij de gezamenlijke start van de campagne voor de ene fractie in de Eerste en Tweede Kamer over ‘één partij’ waar blijkt, dan is bij de volgende raadsverkiezingen, gerekend naar de huidige situatie, PvdAGroenLinks even  groot als D66 nu (zeven zetels). Van PvdA-raadslid Arnout van den Bosch is bekend dat hij liever een ‘kneiterlinkse’ coalitie ziet dan de nu het heft in handen hebbende – door de bank genomen – centrumrechtse.  Wat dat betreft, wordt hij mogelijk bij de volgende lokale verkiezingen op zijn wenken bediend. Hij sprak zich openlijk uit voor samenwerking met GroenLinks, een fractie die naar zijn zeggen veelal achter hem staat. Op dit moment telt de PvdA-fractie drie leden, die van GroenLinks vier, waarschijnlijk gestimuleerd door Uilenstede, waar veel jongeren wonen. Als de PvdAGroenLinks-fractie, aannemend dat de eenwording een feit wordt, deel gaat uitmaken van de coalitie, doemen ook voor de SP nieuwe kansen en misschien wel voor lokale partijen, zoals Actief voor Amstelveen een Burgerbelangen Amstelveen (bbA), die nu nog in de oppositie zitten. Niet dat het veel uitmaakt, want zowel oppositie als coalitie is het doorgaans volledig met B en W eens en stemmen dan ook vóór de door het college ingediende voorstellen. De enigen die daar vaak anders over denken zijn de SP en GroenLinks. En 50Plus, maar om andere redenen. Maar dat verandert natuurlijk als er een linkse coalitie komt, waar Van den Bosch van droomt. Dat is nog de vraag, want Amstelveen is een typische VVD-gemeente. Het betekent dat wat hier gebeurt vaak in Den Haag bepaald wordt. Kiezers van de VVD zouden nog meer naar rechts kunnen opschuiven als die hun belangen toch niet – landelijk – door die fractie in de Tweede Kamer verdedigd zien. De VVD roept wel een lokale afdeling te zijn, maar kiezers zijn daar niet geheel van overtuigd en houden vast aan de landelijke koers van de partij. Dat heb je nu eenmaal met nationale partijen.

2 REACTIES

  1. Zoals wel vaker zit Johan, de man die van zichzelf vindt dat hij het altijd beter weet, er weer eens naast. VVD, D66 en PvdA hebben geen meerderheid van één zetel in de gemeenteraad. Zij komen er juist één tekort. Daarom was het betrekken van de Gedoogpartij van Amstelveen (GvA) getalsmatig noodzakelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.