Het Cobra Museum viert dat de beweging Cobra volgend jaar driekwart eeuw gleden ontstond (1948-1951). Het museum wijdt er in 2023 een omvangrijk programma aan met vele internationale bruiklenen. Het programmeert uit het gedachtegoed van de beweging en stelt het experiment, het vrije denken en meerstemmigheid centraal.

Dit najaar toont het Kosmogonie als opmaat naar het jubileumjaar.

Kosmogonie
De expositie ‘Zinsou – een Afrikaanse kunstcollectie’ wordt van 7 oktober 2022 tot 8 januari gehouden. Voor het eerst is het reizende deel van de Zinsou collectie in Nederland te zien. Met een selectie van ruim 130 kunstwerken (sculpturen, foto’s, schilderijen en installaties) is de eerste etage van het museum gevuld met de kunst van 37 kunstenaars van verschillende generaties uit het Afrikaanse continent en Frankrijk. Het museum volgt het voorbeeld van een aantal Cobra-kunstenaars in hun fascinatie voor Afrikaanse kunst.

Wij kussen de aarde
In het jubileumjaar wordt ook aandacht aan Deense moderne kunst besteed, die in de periode van 1934 tot 1948 ontstond. De tentoonstelling in het Cobra Museum vindt plaats van 27 januari tot 14 mei en is onderdeel van een drieluik waarmee het jubileumjaar van Cobra 75 start. De expositie is een drieluik van Deense moderne kunst. De Deense kunstenaars die in 1948 Cobra begonnen, hadden veel invloed op de Nederlandse en Belgische Cobra-leden. Centraal staan seksuele vrijheid, het surrealisme, provocatie, experiment en spontaniteit. Dit retrospectief brengt, voor het eerst buiten Denemarken, een overzicht van de Deense moderne kunst met zo’n 100 werken van ruim 25 kunstenaars die al deze invloeden laat zien.

Ferlov & Mancoba
Aansluitend wordt ook van 27 januari tot 14 mei een presentatie over het kunstenaarskoppel Sonja Ferlov (Denemarken) en Ernest Mancoba (Zuid-Afrika) gegeven. Beiden waren betrokken bij de oprichting van de Cobra-beweging in Denemarken. Hun interraciale relatie was uniek in die tijd met ieder hun eigen internationale kunstenaarspraktijk. In 2019 presenteerde Centre Pompidou twee grote retrospectieven van hun oeuvre, in Amstelveen is een selectie te zien.

Ovartaci
Ook van 27 januari tot 14 mei een expositie van het werk van Ovartaci, laatste deel van het Deense drieluik. Ovartaci – geboren als Louis Marcussen – bracht het grootste gedeelte van haar leven door in een psychiatrisch ziekenhuis. Transformatie is het centrale thema in haar leven en werk. De tentoonstelling met schilderijen, tekeningen en sculpturen is een ode aan de verbeelding en inspiratie van deze Deense kunstenaar die in 1985 op 91-jarige leeftijd overleed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.