Na vele jaren zijn de bedrijfsinvesteringszones (BIZ), ooit met name door de VVD gewenst, beperkt van de grond gekomen. Diezelfde VVD in de gemeenteraad wil nu uitbreiding tot een zogeheten Stadsfonds, om de stad een beter vestigingsklimaat voor ondernemingen te geven. Een economisch gerichte stadspromotie dus. Wethouder Adam Elzakalai van Stadspromotie en Ecomische Zaken (VVD) verdedigde woensdag zijn voorstel dan ook in het debat van de gemeenteraad (vervanging van de vroegere commissies). Maar het ontbreekt aan draagvlak, zei Dave Offenbach van Burgerbelangen Amstelveen (bbA). Hij kwam met het voorstel, als discussiestuk, dat fonds eerst rustig op te bouwen en daar de tijd voor te nemen.

De wethouder zag niet zoveel wit tussen beide voorstellen, maar raadslid Offenbach bleek het draagvlak ontberen en zag bovendien als bezwaar dat er opnieuw een plan van de (lokale) overheid komt en niet iets van de bedrijven zelf.

Overtuigd

D66-raadslid Tawros Aslanjan, zelf ondernemer, stelde vast dat in het voorstel van B en W het toch de ondernemers zijn die het geld moeten ophoesten, via een oplopende verhoging van de Onroerende Zaak Belasting (OZB) van twintig euro per 100.000 WOZ-waarde van hun panden in 2025 en 2026 tot vijftig euro in 2028, waarmee dan volgens de berekening bijna € 1,5 miljoen in de kas van de stichting komt. “De partijen waar het om gaat, moeten ook overtuigd zijn”, zei Aslanjan. Daarmee kwam hij in de buurt van het door Offenbach gewenste draagvlak.

Die zei dat de door B en W  genoemde meer dan veertig gemeenten met een ondernemers- of stadsfonds de meeste er meer dan tien jaar over hebben gedaan om daartoe te komen. Hij pleitte voor voldoende tijd voor het opbouwen van een draagvlak bij de betrokkenen. ‘Voorbeelden tonen aan dat deze steden eerst precariorechten investeerden, gevolgd door winkeliers- en daarna BIZ-verenigingen, samenwerking met vastgoedeigenaren en uiteindelijk de oprichting van een ondernemers fonds’, staat er in zijn voorstel, dat ‘BIZ en stadspromotie’ heet. Overigens is stadspromotie volgens hem méér dan het aantrekken van bedrijven.

BIZ

De VVD, die landelijk onder leiding van Charlie Aptroot jarenlang strijd voerde tegen privaat publieke organen tot hij bereikte de Product- en  Bedrijfschappen werden opgeheven, was lokaal voorstander van de BIZ, waarbij de ondernemer is verplicht zich bij de meerderheid aan te sluiten en de gemeente de contributie int. Omdat bedrijfsinvesteringszones toch in de loop der jaren beperkt bleef tot de Van der Hooplaan, een deel van de Amsterdamseweg, de Amstelzijde, het Oude Dorp en Kostverlorenhof (met aparte bizzen voor eigenaren en winkeliers) wil de wethouder een structuur beter regelen ter wille van de stadspromotie, waarbij behalve ondernemers zich maatschappelijke organisaties aansluiten. Er is al een zogenaamde ‘trekkersgroep’ aan het voorbereiden geslagen want het fonds moet per 1 januari 2025 worden opgericht, beheerd door een onafhankelijke stichting die met de gemeente een contract van samenwerking ondertekent. In de trekkersgroep zijn zowel profit- als non-profit organisaties vertegenwoordigd. B en W noemen onder meer de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Amstelland, Retail Amstelveen (voorheen Vereniging vanAmstelveendse Detailhandelsorganisaties (VAD)), Ondernemersvereniging Amstelveen en non-profit sectoren op gebied van zorg, onderwijs, cultuur en sport.

‘Positief’

Het stadsfonds is een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties, zegt de gemeente. Samen moeten zij de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken zodat alle partijen in Amstelveen hiervan profiteren. ‘Daarbij valt te denken aan (stads)promotie, ‘kennis & kunde’-programma’s, camerabeveiliging bedrijventerreinen, gezamenlijke onderwijs-, arbeidsmarkt- en duurzaamheidsinitiatieven, evenementen en feestverlichting in de winkelstraat.’

Fractievoorzitter Jet Smit van de VVD stond uiteraard ‘positief’ tegenover het voorstel van de wethouder en zij had wel vragen over dat van Offenbach, onder meer verband houdende met het DNA van Amstelveen. Die kan een onderdeel van het fonds, zei Elzakalai. Het Stadsfonds is volgens hem veel breder dan de economie. Hij gelóóft in een dergelijk fonds, betoogde hij. De gemeenteraad, die in dit geval niet zonder meer een draagvlak vormt en zelfs de coalitie dreigt te scheuren, krijgt een brief waarin ook aan het discussiestuk van Offenbach aandacht wordt besteed. Want volgens dat raadslid moet de structuur van het fonds terug naar de tekentafel. PvdA-raadslid had interesse voor het bestuur van de stichting. “Wat voor mensen komen daarin?” vroeg hij. Zijn angst was dat grote partijen het gaan uitmaken en de kleine ondernemers het onderspit delven. En fractievoorzitter Patrick Adriaans wees er op dat ieder stadje een eigen signatuur heeft en ook Amstelveen nu eenmaal een DNA heeft. Dat kan dus volgens Elzakalai een onderdeel van het streven naar een fonds zijn.

Aantrekkelijk

Volgens de gemeente, die een extern bureau heeft ingehuurd, staat ‘organisatiekracht’ van Amstelveense ondernemers en instellingen onder druk. Dat heeft dus met de structuur te maken. “Om het lokale ondernemersklimaat te versterken wil Amstelveen een stadsfonds oprichten”, zeggen B en W. Dat fonds moet een stichting worden van en voor lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties, “die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken zodat alle partijen in Amstelveen hiervan profiteren.” Het college denkt aan (stads)promotie, ‘kennis & kunde’-programma’s, camerabeveiliging bedrijventerreinen, gezamenlijke onderwijs-, arbeidsmarkt- en duurzaamheidsinitiatieven, evenementen en feestverlichting in de winkelstraat.

De gemeente faciliteert dus de financiering van het stadsfonds door een verhoging van de OZB over niet-woningen. ‘Deze verhoging wordt één op één doorgezet als subsidie aan het fonds, een op te richten stichting met vertegenwoordigers uit het lokale Amstelveense bedrijfsleven en de non-profit sectoren. De gemeente bemoeit zich niet met de bestedingen uit het fonds.’

1 REACTIE

  1. JB, Als u zichzelf steeds herhaalt, wordt het vanzelf een lang stuk.

    “Wat voor mensen komen daarin?” vroeg het PvdA-raadslid, de schat. Nou, gewoon, mensen die bij de kliek horen, zoals altijd en overal in het netwerkcorrupte Amstelveen.

    Volgens B&W moeten alle partijen in Amstelveen profiteren van het stadsfonds, maar burgers komen in het hele verhaal niet voor.

    Burgers? Bedoel je inwoners? Nee zeg, ben je gek?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.