Niet helemaal als toen, maar burgemeester Tjapko Poppens besteedde toch aandacht aan het feit dat de naam van de gemeente pas zestig jaar bestaat. Hij probeerde de ceremonie van destijds ook de benaderen. Sinds zijn een van zijn voorgangers, Dirk Rijnders, in 1964 herauten in klederdracht de opdracht gaf het nieuws bekend te maken dat het sinds vele eeuwen bestaande Nieuwer-Amstel in het vervolg Amstelveen heette os er ook wel veel veranderd.

Het Stadsplein, waar hij op een podium de diverse vieringen in de rest van het jaar startte, bestond destijds nog niet. Evenals allerlei wijken, zoals Bankras/Kostverloren, Groenelaan, Westwijk en Middenhoven/ Waarhuizen.

Zand

Wie in 1964 is geboren mag zich opgeven voor een diner met andere 60-jarigen op 8 november, vertelde de burgemeester nogmaals. De oorkonde waarop de naamsverandering stond, was er nog wel en die toonde de burgemeester ook, nadat de ceremonie was ingeluid door een trompettist. Na zijn korte speech hanteerde hij de troffel om de laatste schep aan een zandsculptuur toe te voegen, uitbeeldende het logo van ’60 jaar Amstelveen’ onder het oog van de daarvoor verantwoordelijke maker. Terugblikkend op hoe het eens was, zei hij dat inmiddels het inwonertal is verdubbeld tot bijna 100.000 zielen. Die willen natuurlijk allemaal wonen en Poppens gaf de druk toe die er op de lokale woningmarkt staat.

Er ligt een zomer en najaar vol culturele, sociale en sportieve activiteiten op de diverse wijken te wachten. De aftrap van die vieringen vond tijdens Amstelveen Beach op het Stadsplein plaats.

Herauten

De grootste wijk van te toenmalige Nieuwer-Amstel aan de Poel was inmiddels Amstelveen. Daarom besloot de gemeenteraad in 1963 de naam daarin te veranderen. De nieuwe naam werd, zoals gezegd, groots aangekondigd. Een stoet herauten te paard – middeleeuwse boodschappers en omroepers – voorafgegaan door een politieauto trok door de stad met de boodschap: “De burgemeester zegt u heden, Nieuwer-Amstel is verleden, Amstelveen heet nu dit oord, zegt het voort, zegt het voort” (foto). Die staat nu op de oorkonde, die Poppens toonde.

Evenementen

Ter gelegenheid van het feit dat de naam ‘Amstelveen’ nu zestig jaar bestaat, is en wordt nog een feestelijk programma voorbereid. Behalve de Kick-off 60 van zaterdag op het Stadsplein behoren daartoe op zaterdag 7 september een klassiek concert van het Noord-Hollands Jeugd Orkest (NHJO) in de Schouwburg en een concert van de Amstelveense Giovanca en Friends in P60. Die dag zijn er ook optredens, een speurtocht en traktaties gepland. Er worden ook tot 28 september diverse wijkfeesten georganiseerd en is voor elke wijk geld beschikbaar voor een buurtfeest met een cultureel of sportief karakter. In september en oktober vindt het Amstelveen Young Rebels Project plaats, een mode-evenement georganiseerd door jongeren in samenwerking met de gemeentelijke afdeling Jongerenwerk en Lab-C. Van 9 tot 13 oktober wordt het LOCO-festival gehouden, een cultureel meerdaags evenement met een sportief tintje op acht culturele locaties in Amstelveen. Op vrijdag 8 november is er, zoals gezegd, min of meer ter afsluiting een diner in AnnA voor 60-jarigen die zijn geboren en getogen in Amstelveen. Voor de meest actuele informatie: www.visitamstelveen.nl/60-jaar-Amstelveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.