Eigenlijk keek mijn overleden vrouw er niet van op dat – op één na – al haar collega’s van de afdeling, met wie zij zonder uitzondering plezierig had samengewerkt, een brief vol leugens van ‘hogerhand’ ondertekenden waarin op haar ontslag werd aangedrongen bij Brentano. Zo kwam aan een vijftienjarig dienstverband een einde, hoewel zij bij haar 12,5-jarige, nog een van de besten en meest zorgzame medewerkers was genoemd. De oorzaak was een column mijnerzijds, waarvan zij de inhoud niet eens kende en dus kreeg Brentano geen ontslagvergunning.

Ik zal u de verdere inhoud besparen, maar dat de houding van de collega’s haar niet verbaasde, kwam voort uit haar overtuiging dat de meeste Nederlanders in feite NSB-ers en andere verraders zijn. Mijn schoonvader, die vier jaar in een Jappenkamp zat, zei altijd dat zij als een der eersten in een oorlog zou worden doodgeschoten.

Vondelpark

De meesten van ons zijn van de afdeling meelopers dus. De koning had gelijk toen hij zei dat Sobibor begon in het Vondelpark. Omdat de maatschappij het zo wil, huilt vrijwel iedereen nu met de terreurorganisatie Hamas mee. Oproer van studenten en activisten op de UvA, evenals de in zijn schulp kruipende leiding daarvan (die kennelijk in een andere taal praat met niet herkenbare anoniemen) zijn daarvan nieuwe bewijzen. Ook de 166 Joden die nooit meer terug kwamen uit de respectieve concentratiekampen, werden gearresteerd dankzij verraad van overige Amstelveners, minimaal dat zij in meerderheid de andere kant op keken. Frits Barend dankt het onderduikadres van zijn ouders aan een Duitser, niet aan een Nederlander, die – met iemand van de vijand – zeker wist dat er Joden waren. Die Duitser zag de Joden en zei: “Kein Juden’. “Wij zijn door een Duitser gered, niet door een Nederlander”, zei Barend. Misschien vormt een variatie op het Vondelpark het toenmalige Wandelpark, tegenwoordig Broersepark.

Antisemitisme

Opnieuw neemt het antisemitisme toe, zoals in de Tweede Wereldoorlog, nu met verwijzing naar Israël. De hele maatschappij lijkt vergeten wat er op 7 oktober gebeurde en het ‘staakt het vuren’ is blijkbaar alleen tegen Israël – geenszins tegen Hamas – gericht. De zogenaamde studenten dienen liever Hamas en de Raad van Bestuur van de UvA ging met lieden aan tafel, wier identiteit bedekt was doordat zij hun gezichten dekten. Ik ben het dan ook eens met wat ik in een column van Nausicaa Marbe las: “Alleen misdadigers bedekken hun gezichten om hun identiteit geheim te houden tijdens hun acties en met zulk tuig praat de universiteit nu.”

Te laf om uit die anonimiteit te komen. Het lijken sommige reacties op deze site wel. Maar ik denk aan mijn overleden vrouw, die vond dat de gemiddelde Nederlander een verrader is. Amstelveen ligt in Nederland….

7 REACTIES

 1. Grof voorbeeld van framing. De grote meerderheid van het ’tuig’ huilt niet mee met Hamas maar voor de tienduizenden onschuldige gewone inwoners en kinderen van de restanten van Palestina die nu al 76 jaar werden beroofd, verdreven, onderdrukt en die nu massaal worden vermoord door Joods Israël vanwege de gewelddadige gevangenisuitbraak door Hamas.

  Beweren dat de meeste Nederlanders in feite NSB-ers en andere verraders zijn, is ronduit grof.

 2. Een fraaie ‘wetenschapper’ bent u. Op basis van één empirisch feit (de situatie met uw vrouw) beweren dat de meerderheid van de Nederlanders NSB-er is. Behoort statistiek niet tot het curriculum van de opleiding tot journalist?

  Ik ben het wel met u eens dat een grote groep Nederlanders nogal rechts, asociaal en onbetrouwbaar is, maar beweren dat ze NSB-er zijn gaat wel iets te ver.

  • De heer Bos bedoelt hier zo gauw het om den brode gaat, is men bereid om alles te tekenen. Dit geldt ook voor het feit dat men niet buiten de groep wil staan. Dat geldt voor iedereen.

  • 1. Ik kan me niet herinneren ooit gezegd te hebben dat ik wetenschapper ben.
   2. Het is een column waarin ik zei dat mijn overleden vrouw het niet verbaasde dat – met steeds wisselende redenen (omdat die steeds niet klopten) – zij werd ontslagen en de collega’s die voordien nog heel ‘gezellig’ waren alles tekenden om zelf buiten schot te blijven.
   3. Het was haar mening en die van haar vader dat in wezen de meesten op eigen voordeel uit zijn, zelfs als dat bijvoorbeeld Joden het leven kost.

 3. @JB,
  1. U bent inderdaad geen wetenschapper, maar ook journalisten moeten betrouwbaar zijn. Iedereen trouwens, als het kan.
  2. Wij weten niet waarom uw vrouw ontslagen werd en kunnen daarover dus niet oordelen.
  3. Dat de meeste mensen op eigen voordeel uit zijn, is de premisse waarop de neoliberale VVD gevestigd is, tot schade van de maatschappij, de natuur en de mensheid. Ook Joden zijn op eigen voordeel uit. Zie Israël, ten koste van de Palestijnen. Toch betekent dat niet dat alle Joden NSB-ers zijn.

  • Ah, vandaar uw liefde voor de Volkskrant, die bijvoorbeeld klakkeloos het OMT volgde ten tijde van de coronacrisis, omdat ‘één geluid’ moest worden gebracht, zoals de hoofdredacteur zei: Dat van de landelijke overheid. Dat lijkt me ver weg van wat de VK ooit was…..

 4. Overeenkomsten tussen het begin van WO2 en de oorlog van Israël tegen de Palestijnen zijn:
  Etnische superioriteitswaan en exclusivisme, obsessie met slachtofferschap, racisme, vermeende behoefte aan meer ‘Lebensraum’, het verbreken van afspraken en beloften, militaire agressie, bezetting, landroof, etnische zuivering, onderdrukking, massamoord en juichende soldaten met vlaggen en etnische symbolen.

  (Dit is een antwoord op een email van Johan Bos waarin hij schreef dat men vergeten is hoe de oorlog (WO2) was begonnen.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.