Het waren er velen die zaterdag naar het Open Huis in een nieuwe vestiging voor vluchtelingen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) op bedrijventerrein Legmeer kwamen. Ook burgemeester Tjapko Poppens en de wethouders Adam Elzakalai (Economische Zaken) en Frank Berkhout (Vastgoed) waren er bij om te zien wat zij eigenlijk hadden goedgekeurd.

Er komen zeventig minderjarigen (van 12 tot 17 jaar) wonen, een bestaande groep die voorheen gehuisvest was in een hotel in Leiden. Het zijn voornamelijk jongeren uit Syrië. Die waren er zaterdag niet, want men heeft nog een paar dagen nodig om de nu nog kale ruimte enigszins op de vrolijken.

Koken

Locatiemanager Liesbert Dreijer komt mee van Leiden naar Amstelveen en kent de groep dus. Zij vertelt dat het COA het voormalige pand (van aannemer Heemraad) huurt. Overigens na het op kosten van de huurder geschikt te hebben gemaakt voor bewoning. De minderjarige vluchtelingen slapen met vier man op een kamer, waar stapelbedden staan. Zij koken zelf in een aparte ruimte, de keuken, onder begeleiding. Er is ook een gezamenlijke woonkamer en een wasruimte, voorzien van wasmachines en -droger. Er is een betaalde personeelsvoorziening van 23 fte’s, maar vrijwilligers zijn altijd welkom. Bij de ingang staat bewaking.

Gezinnen

 Voor het pand van Heemraad stond een betonmolen. Die kon wel weg, maar daar schijnt subsidie voor aan de provincie te zijn gevraagd. Berkhout zei met het project Legmeer maar zijdelings te maken te hebben, omdat de COA huurt van Heemraad.

Van de gemeenteraadsleden was alleen een delegatie van het CDA en 50Plus te bespeuren. Een van hen zei te verwachten dat de gezinnen rond de minderjarige vluchtelingen zich óók in Nederland melden te zijner tijd. Voorlopig was KNGF Geleidehonden er met inderdaad een viervoeter in opleiding. Die organisatie komt doorgaans op een veelheid van mensen af…Onder de aanwezigen werd een papier verspreid vol email-adressen waarop mensen zich allemaal kunnen melden voor bijvoorbeeld overlast. Omdat de veelheid van adressen te groot is alleen deze website: www.amstelveen.nl/wonen-leven/publicatie/asielzoekers-op-de-Bouwerij-104 .

Foto’s: Tim Bakker / gemeente

 

2 REACTIES

    • Omdat u gewoon te stom bent om te begrijpen dat strijdende partijen juist uit zijn op deze jonge jongens en alles alleen maar kan bekijken door uw bekrompen westerse bril.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.