Het onlangs officieel geopende hoofdkantoor van Nestlé Nederland aan de Stroombaan was donderdag het centrum van een actie van FNV. Een deel van de medewerkers van het kantoor en de fabriek in Nunspeet demonstreerde met sten van de vakbonden FNV en CNV voor een coa. FNV eist vijf procent loonsverhoging.

Volgens de vakbond werken er 600 mensen bij Nestlé Nederland, maar eerder kwam een cijfer van ongeveer 1100 naar buiten.  Op het kantoor in Amstelveen zouden ongeveer 500 mensen werken.

Ultimatum

Het bedrijf heeft een door de bonden gesteld ultimatum onbeantwoord gelaten en niet op de FNV-eis ten aanzien van de salarisverhoging te willen ingaan. De bond heeft ook bezwaar tegen het Pay for Performance-systeem bij Nestlé, een volgens FNV oneerlijke regeling, omdat de ene werknemer een percentage van de loonsverhoging krijgt ten koste van een ander. ‘Sommige medewerkers krijgen daardoor helemaal geen cao-loonsverhoging”, zegt FNV, die het systeem wil afschaffen.

1 REACTIE

  1. Dat gehele Pay for Performance-systeem lijkt mij iets dat werknemers elkaars concurrent worden. Een walgelijk systeem lijkt me. Iedereen doet toch zijn best voor het bedrijf en zo niet dan lig je er uit. Iemand kan wel heel veel performance hebben, maar een hufter voor zijn collega’s met bijvoorbeeld cynische opmerkingen en een ander kan wel minder performance hebben, maar wel zijn collega’s heel veel helpen met hun prestaties en ze stimuleren.
    Ook dom van Nestlé dat ze niet eens willen praten in tijden van voorspoed over loonsverhoging. Ik denk dat ontevreden werknemers meer kosten. Tenslotte heb je meer aan loyale werknemers, dan aan een stelletje “ huurlingen” die al weglopen als ze elders een paar tientjes meer kunnen verdienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.