Een verrijking, zoals de plaatselijke coalitie zegt? Als ik eerlijk ben, zie ik die niet in al die expats. Vroeger kende ik mijn buren, nu niet meer. Trouwens bijna niemand in het flatgebouw, waarin ik alle mij onbekende talen hoor spreken, behalve Nederlands. In het VVE bestuur zitten nu beleggers, die de eigenaren van de woningen zijn en die verhuren, wat de doorstroming ten goede komt, maar volgens mij niet de door B en W bedoelde.

Eigenlijk heeft Roel Smit gewoon gelijk. Die stond in zijn lokale tv-programma ‘Beslist’ (1Amstelveen),  https://www.youtube.com/watch?v=FUCA2GvtmLs , stil bij wat de verkiezing voor de Tweede Kamer plaatselijk ons gebracht had en constateerde dat de VVD, hoewel die partij ruwweg drie procent had ingeleverd (vorige keer twee zetels in de gemeenteraad) toch de grootste blijft in Amstelveen. Maar ook dat de PVV hier verdubbelde en D66 ineenschrompelde  van ruim 21 tot minder dan tien procent.

Expats

Zeker, de PvdA/GroenLinks werd in Amstelveen – en ook nationaal – de tweede partij bij de Tweede Kamerverkiezingen, met plaatselijk 20,7% van de kiezers. In 2021, toen die landelijk nog gescheiden optrokken, kwamen zij lokaal niet verder dan 6,5 voor de PvdA en 6,1 voor GL. Waarmee de PvdA in de coalitie en GroenLinks in de oppositie belandde.  Anders dan de PvdA hamerde GroenLinks voortdurend de laatste jaren op het schrijnende tekort aan sociale huurwoningen en stemde tegen de plannen van B en W. De PvdA had het wel over ‘betaalbare’ huren en koopprijzen, maar stemde uiteindelijk met de coalitie mee.

Integratie

Het ziet er naar uit dat steeds meer Amstelveners van het internationale karakter van de stad, waarop het gemeentebestuur zo trots is, genoeg hebben. Het wordt vooral gestimuleerd door nu al twintig jaar internationale bedrijven aan te trekken, met medewerkers uit het buitenland. Niet voor niets zijn er internationale scholen. Maar de smeltkoes der culturen, die volgens de gemeente daarvan een gevolg is, heb ik nog nooit gezien. Alleen de Japanse gemeenschap doet zijn best om zich helemaal in de Nederlandse te integreren. De helft van de plaatselijke bevolking heeft een migratieachtergrond en zo ongeveer een kwart niet eens een Nederlands paspoort. De gemeente roept nog steeds dat het Indiase Diwali (hindoe) Festival bedoeld is om de culturen met elkaar te verbinden. Maar op het Stadsplein zie ik voornamelijk mensen uit India, wier feestje het is. Vrijwel geen Nederlanders. Ik gun die Indiërs hun feestje, maar kom nou niet met het sprookje aan dat culturen verbonden worden.

Wonen

Niets is minder waar. De gemeenschap uit India is het grootst op dit moment. Geef die mensen eens ongelijk dat ze zij het vooral bij elkaar zoeken. Er zijn hier 140 nationaliteiten, zegt de gemeente trots. Maar die staan niet de rij om zich als vrijwilliger te melden bij de vele verenigingen die er zijn. Ook op dat punt openbaart zich een schrijnend tekort. En dan zijn er nog die Amstelveners die tot hun dertigste bij hun ouders moeten blijven wonen, geen gezin kunnen stichten of hypotheek krijgen, om nu maar even niet over sociale huurwoningen te spreken.

Er was een tijd dat (rijke) Amsterdammers zich in Amstelveen vestigden, omdat het daar rustig was. Een beetje een slaapstad. Totdat men hier steeds meer kantoren wenste, liefst internationaal, met alle consequenties die daaraan vast zitten. Als ik zie wat ervan deze gemeente geworden is, verlang ik echt naar vroeger. Maar het gemeentestuur wil opstomen in de vaart der volkeren. Doorgroeien, wat het ook kost. Althans voor de gewone Amstelvener. Als die nog bestaat, tenminste….

11 REACTIES

 1. @Johan Bos, wat er van deze gemeente geworden is, is het werk van de man en de partij die u steeds tegen kritiek verdedigde en op wie u zelf nooit kritiek uitte. Zij hebben onze stad verkwanseld aan internationale bedrijven, wegenbouwers, projectontwikkelaars, superaccountants, vastgoedjongens, de lokale ondernemerslobby en andere ritselaars.

  U verlang nu echt naar vroeger. Voor welke partij nam u het toen op?

 2. Democratie is een goed systeem, maar niet ideaal en volmaakt als het gaat om algemeen belang, maatschappelijke solidariteit en ecologische duurzaamheid.

  VVD staat immers voor eigenzucht en korte termijn. Er zijn genoeg voorbeelden in historie en heden van ongelukkige keuzen van de meerderheid.

 3. Van Johan Bos hoef je geen kritiek op de VVD en haar voorman te verwachten, hoe ellendig het neoliberale wanbeleid ook uitpakt, nu en in de toekomst.

  Aan de exclusieve India en Japan festivals zal in ieder geval een einde komen als het belang van inburgering, integratie en saamhorigheid doordringt tot het fort aan de Poel.

  • ???????????????????? Wie is trouwens de voorman van de VVD? Nou ja, ik denk in uw visie, de wethouder met wie u nog een appeltje uit het verleden heeft te schillen en die u daarom van letterlijk alles de schuld kunt geven. Journalistiek is nu eenmaal verslaan van dingen, niet alleen maar kritiek. Daar komt u trouwens – meestal geenszins onderbouwd – mee.

   • Houd svp eens op over dat tien jaar oude appeltje dat ik met Raat te schillen zou hebben. Die koe is zó oud, dat het een wonder is dat u haar iedere keer nog in de sloot kon terugvinden.

    Mijn kritiek op Raat vriendjespolitieke hobby- en lobbybeleid is actueel en niet achterhaald. Hij is een vriendelijke man maar als bestuurder een ramp voor Amstelveen.

    • Dat is Johan. Gaat nooit inhoudelijk in op argumenten. Deelt liever een sneer uit. Of bewandelt een zijpad. Wat dat betreft past hij prima in het profiel van de gemiddelde VVD-politicus.

  • Dat Japan festival vindt iedereen leuk. Dat Diwali is gewoon een feestje voor Indiërs onder elkaar die over het algemeen uit hogere kasten komen en menigeen zich hier nog naar gedraagt. ( beslist niet allemaal!) Het is dat we veel van die mensen voor onze economie nodig hebben, maar voor de rest dragen de meesten helemaal niets bij aan onze samenleving. Hiervoor wil de lokale overheid stekeblind zijn of in ieder geval ze doet alsof . Integratie voor expats hoeft heus niet. De meeste blijven beslist niet langer dan 5 jaar want dan loopt die idiote 30% regeling af.

   Niets tegen expats , maar de overheden zijn wel de eigen bevolking vergeten. Vandaar de opkomst van al die populistische partijen. Dank u wel alle coalitiepartijen van links tot rechts van de afgelopen 25 jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.