Tijdens de voor 2025 en 2026 geplande verbouwing wegens de cultuurstrip op het Stadsplein wijkt de gemeente uit naar het voormalige Cultuurcentrum VU Griffioen op Uilenstede. Overigens wordt het op dit moment nog gebruikt als onderwijsvoorziening voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Maar dat centrum wordt volgens de gemeente het tweede culturele hart van Amstelveen. Op 15 september 2023 staat de kick-off gepland.

Contract met DUWO

Maar de komende jaren wordt het volgens haar een ‘cultureel-maatschappelijke voorziening’ en wordt ook meteen een uitvalsbasis voor de Schouwburg Amstelveen ‘als deze naar verwachting in 2025 en 2026 tijdelijk de deuren moet sluiten vanwege een intensieve verbouwing van de cultuurstrip.’ De gemeente gaat een huurcontract aan met DUWO, eigenaar van het gebouwencomplex op Uilenstede, voor de duur van vijf jaar. De kosten daarvoor staan in de Perspectiefnota 2024.

 Tweede hart

Schouwburg Amstelveen en het Amsterdamse Bostheater hebben – samen met andere partijen – schrijven een toekomstplan voor het complex . “Het ontwikkelen van een cultureel-maatschappelijke functie in Uilenstede is een ambitie uit het coalitieakkoord 2022-2026”, zegt cultuurwethouder Herbert Raat. “Op dit moment is er nog weinig plek voor ontmoetings- en verbindingsactiviteiten voor onder meer de studenten, anders dan sport en horeca.” Hij vindt het ook belangrijk dat de schouwburg met voorstellingen kan doorgaan als de cultuurstrip wordt verbouwd. Met voormalig cultuurcentrum Griffioen krijgt volgens hem de gemeente een tweede cultureel hart.

Ideeën insturen

Directeur Dianne Zuidema van Schouwburg Amstelveen zegt blij te zijn met de vervangende ruimte tijdens de verbouwing. Dat er iets nieuws wordt geprobeerd, draagt volgens haar bij aan het innovatieve karakter van Amstelveen. “En is een mooie aanvulling op wat er al is.” De Schouwburg wil inwoners uitnodigen om mee te denken over de nieuwe naam voor het theatercomplex. Ideeën kunnen gestuurd worden naar dianne@schouwburgamstelveen.nl.

Nieuwe invulling

Het voorlopige plan voor de invulling van het gebouwencomplex beschrijft een cultureel-maatschappelijke plek die fungeert als een productiehuis en broedplaats voor jonge makers waar ruimte wordt geboden voor creatieve activiteiten en samenwerkingen.

Het zal volgens de gemeente ook dienen als een ontmoetingsplek voor verschillende bewoners en gebruikers van het gebied. De komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt.

2 REACTIES

  1. Hopelijk maken ze er daar in Uilenstede iets gezelligers van, want de Cultuurstrip aan het Stadsplein is vaak een zwart gat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.