Hoewel het OM celstraffen van 14 en 18 jaar tegen het had geëist, zijn de van moord verdachten van 72 en 73 jaar door de rechter vrijgesproken. Zij werden verdacht van het in april 2021 doden van de Amstelveense 23-jarige pakketbezorger Anas Hajji Abdulsalam, maar de rechter vond daarvoor onvoldoende bewijs aanwezig.

Anas Hajji Abdulsalam kwam oorspronkelijk uit Syrië en werd door zijn broer als vermist opgegeven.

Levenloos

De vermissing duurde niet lang. Twee dagen na de melding al werd het lichaam in een bestelbus in Amstrerdam-Noord gevonden. Eerder al was hij doodgeschoten in Amstelveen. Het motief voor die moord bleef voor rechtbank en het Openbaar Ministerie onbeken. De twee bejaarde verdachten bleken beiden een Israëlitische nationaliteit te hebben maar daarnaast ook respectievelijk een Litouwse en een Poolse. Uit telefoongegevens bleek dat beiden het slachtoffer en zijn vriendin al geruime tijd volgden.

Niet genoeg bewijs

De rechtbank vond dat er onvoldoende bewijs is tegen de verdachten en verwierp de aanname van het OM dat uit het feit dat de 73-jarige de locatie van het pakketbezorger doorgaf, blijkt hij wist zou worden vermoord. Noch kan worden vastgesteld dat hij een rol speelde bij de moord. Dat laatste gold volgens de rechtbank ook voor de 72-jarige. Dat die auto’s huurde die bij de observatie werden gebruikt, zoals het OM zei, is volgens de rechtbank geen of onvoldoende bewijs.

“Het OM is teleurgesteld in deze uitspraak”, zegt het. “We gaan het vonnis bestuderen en beslissen dan of we in hoger beroep gaan.”

Het Parool meldt dat de advocaat van een van de verdachten heeft gezegd dat de opdrachtgever van de liquidatie bekend zou zijn, maar dat met die informatie kennelijk niets wordt gedaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.