Al jarenlang probeert de gemeente, daartoe vooral gestimuleerd door de VVD-fractie in de gemeenteraad, een zogeheten stadsstrand aan de noordelijke Poeloever te realiseren. Maar de ene na de andere proef om in de Poel te kunnen zwemmen, wat men bij een strand mag verwachten, mislukte. Van 2021 dateert, om de waterkwaliteit van de Amstelveense Poel te verbeteren via ‘de baggerpilot’, een haalbaarheidsonderzoek, een gezamenlijk project van de gemeente Amsterdam, het Hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeente Amstelveen, met subsidie van de Provincie Noord-Holland. Die proef is nu afgelopen en de conclusie van Rijnland is dat het 20 tot 30 miljoen euro zou kosten om de gehele Poel uit te baggeren en de bodem met zand van de A9 te bedekken.

Ook als de andere partijen zouden bijdragen, blijft Amstelveen toch wel voor vele miljoenen aan de pan hangen. Dat blijkt uit een schrijven B en W aan de gemeenteraad.

Norm

Doel van de zogenoemde ‘baggerpilot’ was te bekijken of het water in de Poel uiteindelijk zou voldoen aan de basiskwaliteitsnorm van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). “Hiermee verbetert het water ook voor recreatief gebruik, maar het betekent niet dat het voldoet aan zwemwaterkwaliteit”, schrijven B en W. En zij voegen er aan toe: “Ook het plaatselijk verdiepen van de Poel vergroot het recreatief gebruik.” Er openbaart zich een verschil tussen gewoon zwemwater, dat nu eenmaal bij een strand hoort, en ‘recreatief gebruik’.

Het college concludeert dat alleen kleinschalig baggeren niet leidt tot een zodanige verbetering van de waterkwaliteit dat het systeem omslaat tot helder water zonder algenbloei, wat een voorwaarde om te voldoen aan de Europese richtlijn. “Ook het geheel baggeren van de Poel zal niet het gewenste effect op de waterkwaliteit hebben”, schrijven B en W.

Zandlaag

‘Mogelijk’ kan verbetering van het water in de Poel worden bereikt door na het baggeren de bodem af te dekken met een laag zand en door het creëren van ondieptes waar waterplanten goed kunnen ontwikkelen, constateren B en W.  Dat wordt door het Hoogheemraadschap van Rijnland volgend jaar uitgezocht in de Kleine Poel, bij de Bosrandweg. Het zand komt van de werkzaamheden aan de A9, maar daarvoor bedankten Rijkswaterstaat en aannemer Veenix in de eerste fase van het werk, omdat hen te weinig tijd restte om de gehele procedure te doorlopen. Rijnland waarschuwt dat pas in 2025 of 2026 het resultaat van de zoveelste proef bekend is (met de zandlaag dus) en dan twintig tot dertig miljoen kost.

19 REACTIES

 1. Afdekken met een laag zand ,opdat zich waterplanten kunnen ontwikkelen. Misschien moet men eens de opkomst van de invasieve Amerikaanse rivierkreeft bekijken, die alle waterplanten opvreet, maar ja de VVD wil blijkbaar altijd gelijk hebben.

 2. 30 Miljoen euro om van Amstelveen Amstelzand te maken.. Voor leuke dingen in de directe omgeving van het gemeentehuis is er altijd geld genoeg. Dit had beter besteed kunnen worden aan een tunnel voor de A9. Je kunt nu alleen maar dromen van hoe het stadscentrum er dan uit had kunnen zien.

 3. De kosten gaan zeker oplopen bij beramingen van de overheid, we gaan het zien, mocht het ooit gebeuren dan is Herbert al lang geen wethouder meer.

 4. De ellende die Herbert Raat (VVD) nalaat, zal Amstelveen (A9veen, Autoveen, Amstelzand) nog lang heugen.

  Het enorme 4-voudige verkeersplein bovenop de open verkeersgoot A9 in het centrum van Amstelveen mag wat mij betreft naar hem worden genoemd.

 5. Zand verliest het altijd van veen, omdat het daarin wegzakt. Dat weet iedere Amstelveense tuinier.

  De enige manier om het voor 30 miljoen euro gesuppleerde zand niet te laten verdwijnen in het onderliggende en omringende veen van de Poel, is het slaan van ijzeren damwanden rondom ( een gedeelte van) het meer.

  Kunnen jullie het je voorstellen? De neoliberale idioten van de VVD zijn daartoe in staat. Straks willen zij vast het Amsterdamse Bos asfalteren omdat dat fijner is voor scooters en ebikes. Let maar op.

  Het gemeentebestuur onder leiding van de VVD heeft er 30 miljoen euro voor over(?) om de Poel uit te baggeren en vol te plempen met zand, maar voor behoorlijk onderhoud van het prachtige wandelpad er omgeen is kennelijk geen geld. De wandelaars met vieze natte schoenen thuis door alle modderplassen op het pad.

 6. @Johan Bos, erger dan die modderschoenen is het feit dat veel mensen niet meer om de Poel wandelen vanwege de onbegaanbaarheid van het slecht onderhouden wandelpad. Tijdens onze wandelingen kwamen wij mensen die waren omgekeerd omdat zij niet verder konden lopen door de waterplassen en modderpoelen. Die mensen zullen het niet snel weer proberen.

  De gemeente wil wel tientallen miljoenen euro’s uitgeven aan de Poel, maar heeft geen geld over voor onderhoud van het wandelpad er omheen. Wat een armoe.

  Ik heb u foto’s toegestuurd. Hierbij het verzoek om die te plaatsen opdat men zich diep zal gaan schamen in het gemeentehuis op die schitterende locatie.

  • “De gemeente’ , daarmee bedoelt u natuurlijk de gemeenteraad, waarvan 80 procent uit niet VVD-ers bestaat. En de door u zo gehate wethouder, die overigens wel aardig is voor zijn schoonmoeder, als ik u goed begrijp, maar als bestuurder op elk terrein miskleunt. Overigens haal ik volgens u oude koeien uit de sloot. Maar u verwijst steeds naar de Club van Rome (die zure regen voorspelde, waarvan sindsdien niets meer wordt gehoord). Raat was destijds nog niet eens geboren, maar uw verwijst graag naar – neem me niet kwalijk – dergelijke oude koeien…..Of zijn die van een andere soort?

  • De onbegaanbaarheid van dat wandelpad is altijd zo geweest na lange regenperiodes en van het begin af aan moest er er elke 2 á 3 jaar een nieuwe laag zand plus takkenbossen opgelegd worden omdat de vorige laag weg was gezakt in het veen. Trouwens het uitbaggeren van de gehele poel kan niet eens omdat de oeverlanden (=beschermd gebied) ook in de poel zouden verdwijnen.

 7. Het gemeentebestuur stelt voor om 30 miljoen euro te besteden aan het uitbaggeren van de Poel om te voldoen aan de aloude wens van de VVD om er een zwembad van te maken. De eerste aanzet daarvan was dat lelijke zwembadje van ettelijke tonnen euro’s.

  Het begaanbaar houden van het wandelpad om de Poel is een taak van de gemeente.

  De berekeningen en waarschuwingen van de Club van Rome in 1972 werden helaas grotendeels in de wind geslagen. Daarom volgt nu de ene crisis op de andere op gebieden als energieschaarste, vervuiling van water, bodem en lucht, opwarming van het klimaat, natuurrampen, erosie en verwoestijning, achteruitgang van biodiversiteit, overbevolking, water- en voedselgebrek en massamigratie. Hiervoor werd vijftig jaar geleden gewaarschuwd, oa in het door mij vertaalde Blueprint for Survival, en het is nu allemaal actueel.

  Of de Club van Rome ook heeft gewasrschuwd voor de onvermijdelijke oorlogen tengevolge van deze crises, moet ik opzoeken.

 8. Dat wandelpad moet eindelijk eens structureel worden opgehoogd tot een soort dijk, zodat wandelaars niet iedere keer worden teleurgesteld. Of anders een knuppelpad als in het St Annabos in Uden of een vlonderpad zoals in natte natuurgebieden als landgoed Tongeren:

  https://g.co/kgs/toUCDe

 9. Een wandelpad door een nat veengebied is een probleem. In Uden, Epe en veel andere plaatsen hebben ze dat opgelost met een knuppel- of vlonderpad terwijl het in Amstelveen nog steeds een deels onbegaanbaar modderpad is. Hierdoor kunnen veel mensen die mooie wandeling om de Poel vaak niet maken.

  Johan Bos reageerde zoals gewoonlijk met een sneer die nergens op sloeg.

  Zie:
  https://www.hartjebuiten.nl/de-10-mooiste-vlonderpaden-van-nederland/

  • Het pad langs de poel was aanvankelijk een knuppelpad van boomstammetjes en houtsnippers, maar dat hield het niet goed en toen is men steeds meer zand daar over gaan storten, maar het orgineel is een knuppelpad. Een vlonder- of plankierpad is het nooit geweest, zoals in uw overigens mooie link.

 10. Die boomstammetjes en houtsnippers werden telkens op de drassige veenbodem gelegd, resp gestrooid. Net als alles wat je op veen legt, zakten zij daarin weg. Weggegooid geld, dus, maar hebben ze in Amstelveen geen moeite mee. Alles liever dsn een verstandige en duurzame oplossing.

  De palen waarop een vlonderpad rust, staan op de zand- of kleilaag onder het veen.

  In Amstelveen hebben ze schijnbaar geen verstand van veen. Daarom wil het gemeentebestuur zo graag het veen voor 30 miljoen euro wegbaggeren en vervangen door zand.

  Amstelzand..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.