Tot de door de gemeente genoemde ‘actieve participatie over de hoogte en ligging van één woongebouw’ is zij min of meer gedwongen door omwonenden, die de stichting Allermansbelang oprichtten. Zij waren het niet eens met de pompeuze gebouwen, die de gemeente er oorspronkelijk wilde bouwen. Behalve een medisch- en wijkcentrum, zouden er te hoge flatgebouwen komen rond Alleman aan Den Bloeyenden Wijngaerdt.

Te hoog, vond de stichting, die nu tevreden is met het bereikte resultaat, zodat de gemeente een herziening van  een ontwerpbestemmingsplan ter inzage kan leggen.

Argumenten

Zij houdt op woensdag 17 januari tussen 18.00 en 20.00 uur een informatieavond over het ontwerpbestemmingsplan. Dat is overigens tegenwoordig wekelijks de vaste vergaderavond van de gemeenteraad.

De stichting Allemansbelang heeft in de afgelopen tijd in goede sfeer overlegd met de gemeente over de kaders van het plan voor zogeheten Allemans Kwartier, meldt voorzitter Harold Horsman. Vorig jaar gooide de coalitie de handdoek in de ring en besloot 23 woningen minder te bouwen. “De gemeente heeft daarbij goed geluisterd naar onze argumenten,” zegt Horsman. De oorspronkelijk geplande bouw zou vooral de rust en het groen van het achter Den Bloeyenden Wijngaerdt gelegen Oostelijk Halfrond wegnemen, omdat een deel daarvan op de plek van de voormalige Bankrashal komt. “We hebben ons al die tijd ingezet voor een evenwichtig plan, waarbij de belangen van de buurt voorop stonden, met begrip voor de woonbehoefte van nieuwe bewoners”, zegt Horsman, die overigens, ondanks de met de gemeente gemaakte afspraken, het vervolgtraject en bij de uitvoering in de gaten wil houden.

Het plan behelst de vernieuwing van het verouderde wijkcentrum Alleman met een nieuw medisch centrum en een apotheek. Rond het nieuwe multifunctionele centrum is ruimte voor woningen in verschillende prijsklassen. Het gaat naast 33 koopwoningen (locatie Bankrashal) om 60 koopappartementen in het middensegment en 30 sociale huurwoningen van Eigen Haard (locatie van het oude wijkcentrum en medisch centrum). De PvdA sprak vooral haar blijdschap uit over het feit dat er sociale huurwoningen komen.

Eerste woningen

In het ontwerpbestemmingsplan om staan onder meer de locatie en bouwhoogte van het nieuwe wijk- en medisch centrum. De omgevingsvergunning hiervoor is daarvoor door de gemeente al eerder verleend en getoetst aan het nu geldende bestemmingsplan.

De ontwikkeling van het Allemankwartier, de locatie rond het wijkcentrum Alleman in Bankras / Kostverloren, behelst een nieuw wijk- en medisch centrum ter vervanging van het oude wijkcentrum Alleman en het Medisch Centrum Bankras en woningen op drie locaties. Om een woongebouw op de plek waar eerst de Bankras sporthal stond tussen het Oostelijk Halfrond en Den Bloeyenden Wijngaerdt mogelijk te maken, is dus een ontwerpbestemmingsplan opgesteld. De bouw van het nieuwe multifunctionele wijk- en medisch centrum, waar al een vergunning voor is afgegeven, is nog afhankelijk van financiële middelen. Het wordt gebouwd en deels gefinancierd door de gemeente.

Omgeving

Volgens wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) vroeg de gemeenteraad in 2020 uitdrukkelijk de buurt goed mee te nemen in het uitwerken van de verdere plannen. Dat leidde naar haar mening tot de tevredenheid van Stichting Allemansbelang en worden er nu in drie en vier bouwlagen aan het Oostelijk Halfrond (de plek van de oude Bankrashal) maximaal 33 gevarieerde koopwoningen in het middensegment gerealiseerd, met een parkeergarage, waarop een groene binnentuin wordt aangelegd. “Er is aandacht voor duurzame mobiliteit, een goede parkeerontsluiting en een groene herinrichting van de openbare ruimte”, zegt ze. “De geambieerde gebiedsimpuls die de leefbaarheid van heel Bankras/Kostverloren ten goede moet komen, is hiermee een stap dichterbij”.

Het vervolg

Pas als het nieuwe wijk- en medisch centrum is gebouwd, kunnen de oude centra worden afgebroken en de procedures starten om op twee plekken op en rond die locatie woningen te ontwikkelen.

Het ontwerpbestemmingsplan ligt tot en met 31 januari ter inzage voor zienswijzen (klachten) en is onder meer te raadplegen via ruimtelijkeplannen.nl. Zoekterm Ontwerpbestemmingsplan Oostelijk Halfrond 9.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.