‘Een reddingsboei’, noemt wethouder Floor Gordon van Economische Zaken de kredietregeling die voor ondernemers in het MKB door de gemeente is getroffen wegens de coronacrisis. De gemeenteraad heeft een noodfonds van € 15 miljoen gereserveerd. Er worden leningen tot een maximum van € 50.000 verstrekt aan ondernemers voor de duur van drie maanden, tegen 2% rente. Voor hulp van de gemeente hebben zich nu ongeveer 1500 ondernemers gemeld.

Floortje Gordon

Het gaat er vooral om bedrijven te steunen die van belang zijn voor de werkgelegenheid in Amstelveen en er ‘een bijzondere functie vervullen met hun producten of diensten’. Het doel van de regeling is volgens B&W te voorkomen dat MKB-ondernemingen die vóór de Coronacrisis financieel gezond waren en ook in de toekomst levensvatbaar zijn, de crisis niet overleven. De reden daarvan kan namelijk zijn dat zij te lang op financiering moeten wachten van kredietverstrekkers.

Kortdurend

“De leningen zijn dus bedoeld als kortdurende noodfaciliteit,” zegt Gordon. “Wat we in feite doen is lokale MKB-ondernemers een reddingsboei toewerpen, om de drenkeling nu uit het water te redden, voordat hij of zij kopje onder gaat.” Bij sommige MKB-bedrijven staat het water hen op dit moment al aan de lippen, heeft zij geconstateerd. “En het duurt te lang voor ze de financiering ontvangen via de rijksregelingen en / of een aanvullende lening van hun bank. Terwijl de inkomsten op dit moment nihil zijn, lopen veel vaste lasten wel door en dreigt faillissement.”

Publiek belang

B&W zeggen te hopen dat de gemeentelijke regeling bedrijven in acute financiële problemen kan helpen om deze moeilijke tijd door te komen. Zij hebben het publieke belang van onder andere lokale werkgelegenheid op het oog. Maar voorwaarde is wel dat het bedrijf in het verleden financieel gezond was en dat ook in de toekomst weer kan blijken. “Het uitwerken van deze regeling en bijbehorende aanvraagprocedure kost tijd”, zegt Gordon, die verwacht de regeling op maandag 20 april open te kunnen stellen.

Overbrugging

De gemeente heeft voor verstrekking van het overbruggingskrediet de voorwaarden in toetsbare kaders uitgewerkt, zegt zij. Zo moet het bedrijf als een economisch zelfstandige onderneming gevestigd zijn in Amstelveen en minstens twee werknemers in dienst hebben. Ook moet zij voldoen aan de Voorwaarden Tegemoetkoming schade COVID-19 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl).

Aanvragen worden door de gemeente beoordeeld aan de hand van de volgende criteria: behoren tot doelgroep, toereikendheid van de verstrekte informatie en bedrijfseconomische noodzaak. Als de onderneming al een bedrijfslening zelfstandigen (TOZO) ter hoogte van maximaal € 10.157 heeft aangevraagd bij de gemeente, komt de zij niet meer voor deze regeling in aanmerking.

Percentage

De lening wordt tegen 2% rente verstrekt, hetzelfde percentage als TOZO, en moet in beginsel worden terugbetaald, zodra kan worden beschikt over opvolgende financiering van de kredietverstrekker. Afhankelijk van de verkrijging van die financiering kunnen maatwerkafspraken over de terugbetaling worden gemaakt. De leningen worden verstrekt uit het Noodfonds met een plafond van € 5 miljoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.