De Amstelveense ondernemer is geen Jood, maar draagt toch een keppeltje, naar (vooral orthodox) Joods gebruik. Jaren geleden, toen in Amsterdam de homohaat een hoogtepunt bereikte, liep dezelfde Martijn Vreeman als hetero met een vriend hand-in-hand op straat.

“Wij verschillen niet als mens van elkaar”, vindt hij. De Jodenhaat, die een tragische climax bereikte door de Midden-Oosten-oorlog, zette hem ertoe aan een keppeltje te dragen. Daar loopt hij nu elke dag mee, onder meer op zijn bedrijf De Huismeesters, in de Nest aan de Laan van Kronenburg.

Religie

Maar toen hij in Nieuw West in Amsterdam woonde, waar de Islam een veel beleden religie is, koos hij voor gediscrimineerde islamieten, al kon hij moeilijk met een hoofddoek door het leven gaan. Overigens is ook een keppeltje een vooral religieus symbool dat niet eens door alle Joden wordt gebruikt. Louter etnische Joden doen dat vaak niet. Vreeman heeft wegens die religieuze symboliek gevraagd aan de Joodse-gemeenschap, die zich voor een deel op de Olympiadelaan bevindt, waar hij ook woont, of het wel mocht. De gelovige Joden hadden er geen problemen mee, zegt hij.

Samenleving

Vreeman heeft net zo’n hekel aan antisemitisme als aan homo- in Islamhaat. “Voor mij gaat het hier om de Nederlandse samenleving.” Vreselijke oorlogen, zoals die in het Midden-Oosten, waar hij vele malen is geweest, en in Oekraïne helpen volgens hem niet. “Ik zie geen problemen om met elkaar te praten. Groepen in de samenleving verschillen nu eenmaal.” Maar die moeten volgens hem niet leiden tot een slagveld. Hij heeft trouwens persoonlijk niets gemerkt van discriminatie wegens zijn keppeltje. Maar dat had hij jaren geleden ook niet toen hij opkwam voor homo’s. Geen gedoe, zegt hij zelf. “We zijn niet allemaal hetzelfde.” Maar volgens hem maakt dat de samenleving juist veelkleurig.

10 REACTIES

  1. Het keppeltje wordt volgens Johan Bos alleen gedragen door ‘louter etnische Joden’ en zou dus kunnen worden opgevat als een teken van wat ooit raszuiverheid werd genoemd.

    Ik discrimineer niemand om welke reden dan ook en ik wil kritiek kunnen uiten op alle vormen van rassenwaan, inclusief de Joodse versie daarvan.

  2. Johan Bos verwijderde deze reactie van 4 december 4, 2023, 8:40 am:

    Er is één ‘uitverkoren volk’. Ik heb nooit begrepen waarom dit begrip nog steeds normaal wordt gevonden in een tijd van universele mensenrechten en de intrinsieke gelijkheid van alle mensen die daarbij als uitgangspunt telt.

    Gaat de Amstelveense ondernemer Martijn Vreeman ook nog met een Palestijnse vlag de straat op, als gebaar van mededogen en solidariteit met de inmiddels 15.000 onschuldige inwoners van Gaza die slachtoffer werden van bruut Joods militair geweld met gebruikmaking van Amerikaans wapentuig?

    • Robert, ik schreef als Odd Fellow, “Er is één land en dat is de aarde. Er is één volk en dat zijn alle mensen samen. En er is één taal en dat is de taal van de liefde. De rest is bijzaak.”

    • Ja Marco, zo zou het moeten zijn, maar de behoefte van (groepen van) mensen om zich te onderscheiden van anderen en – nog liever – om zich superieur te kunnen wanen, is sterk. Mensen verzinnen daarvoor de gekste dingen. Een god, bijvoorbeeld, of een bijzonder gen, of allerlei mythen over hun voorgeschiedenis. Joden deden alle drie.

      Ik had op jouw bijdrage gereageerd, maar Johan Bos heeft dat verwijderd met het voorwendsel dat het een reactie op een anonieme bijdrage was. Flauw, onfatsoenlijk zelfs. Als ik vals spel vermoed, maak ik uit voorzorg een kopie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.