Er werden veel onzinmoties door fracties in de gemeenteraad ingediend bij de behandeling van de zogeheten Perspectiefnota, die de contouren voor de volgende begroting weergeeft en daarmee het beleid van zegt maat de coalitie. Dat zegt secretaris Frits Suèr van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) in een column op de website van zijn lokale partij.

Hij herinnert aan de deining die zijn partij ter vergadering veroorzaakte door te zeggen dat Amstelveen ooit vol is. Daar was de coalitie (VVD, D66 en PvdA) het allerminst mee eens. Niet alleen het eindeloos huisvesten van burgers wordt een probleem, maar ook de bij alle nieuwe woningen horende infrastructuur. Maar daar wilde de meerderheid van de raad niet van horen.

Weg kwijt

De D66-woordvoerder trok zelfs een vergelijking met Tokio om aan te geven hoe lekker rustig het in Amstelveen nog is, zegt Suèr. “Dan ben je echt de weg kwijt. Wat je ook bouwt het woningprobleem kan Amstelveen, om redenen die hier te ver voeren, niet oplossen. Ik vind het ook getuigen van een afschuwelijke verwendheid dat men vindt dat kinderen het recht hebben om zo ongeveer naast hun ouders te wonen. In het eerder genoemde Tokio, wonen mensen ook tientallen kilometers of meer van hun werk en van hun ouders.”

BbA kwam met één van de zestien moties, waarin concreet werd voorgesteld niet alleen B&W maar ook de gemeenteraad in een advertentie in het Amstelveens Nieuwsblad aan het woord te laten, als de vertegenwoordiger van de Amstelveners.

Geld

Daar was blijkbaar iedereen in de raad het mee eens, behalve de concurrerende andere lokale partij Actief voor Amstelveen (AVA), die overigens maar één zetel heeft. motie werd met slechts één stem tegen aangenomen. Veel van die toch door de bank genomen nogal waanzinnige moties vragen B&W een onderzoek in de stellen naar iets wat de fracties willen. Dat kost heel veel geld, sputterde wethouder Herbert Raat eens. Of men niet nog eens kon nadenken voor dat aan B&W in de blind en voor de bühne re vragen. Want er moet vaak externe expertise voor zo’n onderzoek worden ingehuurd.

Onderzoek

Suèr lijkt het met die redeneertrant wel eens. “Veel van die moties kunnen zelfs al met een paar woorden worden beantwoord: met ja, dat gaan we doen, of nee want […]. Klaar. In een tv-interview nuanceerde Raat zijn klacht door te stellen dat met name moties waarin onderzoek wordt gevraagd de gemeente veel geld kosten aan de in te schakelen consultancy bureaus.” De suggestie van Suèr dat men het bij de gemeente zelf wel kan door een blik ambtenaren open te trekken, stuit waarschijnlijk op een intern capaciteitsprobleem, waar natuurlijk geen fractie bij nadenkt.

Onzin vond Suèr in elk geval de VVD-motie, waarin werd gepleit voor een ‘landmark’ in het Stadshart. “Amstelveen heeft volgens VVD-leider Kees Noomen behoefte aan een landmark, dat meer publiek naar het Stadshart trekt.” Volgens Suèr heeft de stad zo’n nieuw landmark niet nodig. Het Cobra Museum, mits even opgepimpt, zou dat volgens hem kunnen zijn, evenals de Annakerk

Landmark

“Noomen stelde voor een prijsvraag uit te schrijven onder kunstenaars en architecten”, zegt Suèr. “Inderdaad heel wat steden danken hun faam aan een architectonisch wonder, maar daar is op het Stadshart geen plaats voor. Ik zou zeggen: bekijk maar eens een oud bbA plan en maak eventueel in het midden een leuke kiosk waar je loten kunt kopen van alle loterijen en wedkantoren in de wereld. Daar is wel iemand voor te vinden die het graag exploiteert. Met geld toe.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.