De biologie van de klimaatverandering staat centraal voor 60 Plussers bij vier zogeheten colleges in het MOC aan de Lindenlaan 75. Die worden gegeven op de donderdagen 23 en 30 november en 7 en 14 december, steeds van  14:00 tot 15:00 uur.

De colleges, bedoeld om ouderen te vertellen van de zogeheten klimaatverandering inhoudt, wordt georganiseerd door de Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG).

Jonge wetenschappers

Jonge wetenschappers in spe verzorgen de colleges aan senioren. De jonge filosoof en bioloog Arthur Bijl praat over klimaatbiologie. Een onderwerp waar nu veel over gesproken wordt, maar de vraag is wat men en niet moet geloven.

De reeks bestaat uit vier op zichzelf staande colleges van een uur, die gaan over of het klimaat eigenlijk wel verandert (1), wat planten en dieren daarover kunnen vertellen (2). De problemen in het dierenrijk (3) en tenslotte de oplossingen (4).

De mens

Als basis voor de eerste les wordt ervan uitgegaan dat de mens klimaatverandering veroorzaakte. Met onder de mythe die verteld wordt en wat het klimaat eigenlijk is. De tweede les staat centraal wat planten en dieren kunnen vertellen over het klimaat en neemt Bijl zijn toehoorders mee naar een Nederlandse lente met de pimpelmees, korstmossen opmars, jaarringen van bomen en koolstofatomen in bomen en koralen. En hoe staat het met de ijsbeer?

Koraal

Het derde college richt zich op ‘de nare gevolgen van klimaatverandering’, zoals uitstervingen, koraal dat verbleekt en toegenomen concurrentie. Welke invasieve soorten hebben wij in Nederland? Zijn er al uitgestorven dier- en plantensoorten door klimaatverandering? En in het vierde college komen de ‘oplossingen’ aan de orde. Zoals de verschillende manieren waarop biologie of biotechnologie kan helpen om de gevaren van klimaatverandering tegen te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.