Ondanks een gloednieuwe ‘woonvisie’ voor de komende jaren (tot 2030), waarvoor nog een uitvoeringsplan moet volgen, bleek de coalitie (VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen) woensdag niet bereid de door 50Plus (en vijf andere partijen) voorgestelde regeling te treffen om ouderen in een sociale huurflat te helpen als zij een kleinere woning willen of minder trappen lopen.

De verhuisregeling voor 65-plussers moet volgens 50Plus worden uitgebreid met appartementen en niet alleen op eengezinswoningen slaan.

Van groot naar beter?

Maar daar keerde de voltallige coalitie zich tegen nadat wethouder Adam Elzakalai (VVD) van Wonen reageerde, waaruit bleek dat hij de betreffende motie niet goed had gelezen. Hij sprak over ‘koopwoningen’ die in heel die motie niet voorkomen. Het woord ‘koop’ eens. Intussen lijkt de regeling ‘Van Groot naar Beter’, waarop de corporatie Eigen Haard voortdurend wijst, geenszins in het sociale huurwoningencircuit te werken en zeker niet voor appartementen.

Trap

Aanleiding voor de motie van fractievoorzitter Emiel Sjaardema van 50Plus was dan ook iemand aan de Rembrandtweg die het traplopen niet ziet zitten als zij nog ouder wordt. De vrouw laat een groot appartement achter en wil parterre een kleinere woning in dezelfde portiek betrekken, die al heel lang leeg staat. Maar het frequent telefoneren met Eigen Haard blijkt niet anders op te leveren dan een verwijzing naar Woningnet, waar de vrouw al twintig jaar staat ingeschreven. Alle telefoongesprekken bleven dus zonder enig resultaat. De motie was er op gericht het ‘van groot naar beter’ uit te breiden en in de woonvisie op te nemen. “Dat kost niets en iedereen, ouderen zeker, is er mee geholpen”, zegt Sjaardema. Onder meer om ‘van hoog naar laag’ mogelijk te maken.

Schorsing

Hij vroeg om een schorsing, trok om de chaos die ontstond zijn motie in, na overleg met o.a. de mede indieners (ChristenUnie, CDA, BVNL, Actief voor Amstelveen en SP). Wethouder Adam Elzakalai zegde toe een raadsgesprek te organiseren over het uitvoeringsprogramma van de woonvisie, waarin ook de voorrangsregeling voor ouderen ter sprake komt.

De wethouder volgend, sprak de meerderheid van de raad, dus de coalitie, zich tegen de motie uit. Er staat dus niets over in de woonvisie, maar de uitvoering daarvan is belangrijker. Die laat overigens nog even op zicht wachten. Sjaardema heeft naar zijn zeggen wel contact gehad met de andere fractievoorzitters en geconstateerd dat Burgerbelangen Amstelveen plus GroenLinks er ook positief tegenover stonden. Maar omdat de coalitie tegen was, zou 50Plus nog steeds stemmen tekort komen. De toezegging van de wethouder zou overigens te maken hebben men de contacten tijdens de schorsing met VVD en D66.

“Op die manier is het nog niet van de baan en heeft men meer tijd om naar de gevolgen en de uitwerking te kijken”, zegt Sjaardema. Datum voor het raadsgesprek is nog niet bekend. Overigens hebben twee andere gemeenten wel regelingen voor appartementen.

Amendement

Overigens werd de Woonvisie, na een amendement van PvdA-raadslid Arnout van den Bosch, door de gemeenteraad aangenomen. Door het amendement werd het inkomen afhankelijke huur benadrukt, wegens de omgekeerde scheefwoners: sommige mensen betalen een huur per maand die zij eigenlijk qua inkomen niet kunnen betalen.

Een SP-motie over het bouwen door coöperaties van zowel huur- als koopwoningen werd verworpen. Fractievoorzitter Patrick Adriaans van de SP hekelde voorts de leegstand wan woningen. ‘Wonen is een recht”, zei hij. Volgens Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen wordt al vele jaren voornamelijk gebouwd voor mensen die de woningen kunnen betalen en fractievoorzitter Lennart de Looze hekelde, als andere fracties, vooral het omgekeerd scheefwonen. “Velen wonen in een te dure woning”, zei hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.