Terwijl bewoners van Middenhoven, die eerder hun ontstemming lieten blijken door in te spreken, voor het raadhuis demonstreerden tegen de – naar hun mening megalomane – geplande hoogbouw langs de Bovenkerkerweg, debatteerden woensdag inpandig raadsleden over de Nota van Uitgangspunten (NVU) daarover.

Raadsleden van diverse fracties konden eigenlijk wel met de demonstranten meevoelen, maar vonden anderzijds dat het bestaande woninggebrek hen in de verleiding brengt zoveel mogelijk flats te bouwen waar nu kantoren en een restaurant staan tussen Beneluxbaan en Nesserlaan. Er zijn overigens diverse grondeigenaren, wier plannen tot nog toe zijn afgewezen door de golf van protesten die er uit de daarachter liggende wijk Middenhoven kwam.

Partijgenote

Nochtans zei raadslid Tawros Aslanjan van D66 ‘blij’ te zijn met de in de voorliggende nota aangegeven kaders, waar partijgenote wethouder Floor Gordon binnen B&W verantwoordelijk voor is. Overigens is het plan, waaruit nog een gebiedsvisie moet voortkomen, niet in beton gegoten, zei Aslanjan. Maar al voldoet hoogbouw ter plaatse aan de eerder vastgestelde hoogbouwvisie, voor bewoners en sommige raadsleden bleek het toch lastig zich erbij neer te leggen.

Groen

Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen constateerde bijvoorbeeld dat op de toekomstige zes ‘eilanden’ aan de Bovenkerkerweg dat over het project iedereen een andere mening heeft. De in het NVU gepresenteerde plannen stuiten op een golf van protest in Middenhoven, behalve tegen de hoogte (maximaal tien bouwlagen) ook onder meer tegen de ontsluiting en verwachte toename van het verkeer. Als door de hoogte, zoals een van de insprekers vorige week zei, men een half jaar geen zonlicht heeft in Middenhoven, moeten we de plannen wijzigen, vond ook Gordon. Maar dat gebeurt volgens haar na onderzoek en pas in de volgende fase van het proces. En hoogbouw betekent niet dat de gemeente openbaar groen vermindert, zei ze. Want die vermindering van de groen was óók een van de bezwaren. Kwaliteit en leefbaarheid is volgens haar het principe van het beleid. Maar ook de (financiële) haalbaarheid voor de ontwikkelaars speelt een rol. Als er haalbare plannen zijn, komen de bewoners weer aan bod, zei Gordon.

Terughoudendheid

De VVD pleitte bij monde van raadslid Jet Smit voor ‘grote terughoudendheid’ wat de hoogte van de flatgebouwen betreft. Zij dacht daarbij, evenals bewoners, aan maximaal zeven bouwlagen. De plannen voorzien nu in extra woningen voor starters en senioren. Maar dat zijn totaal verschillende doelgroepen, betoogde Smit. Bovendien nemen statushouders, door hun voorkeurspositie, veel woonruimte wel van Amstelveners op wachtlijsten. “Voor wie bouwen we eigenlijk?”, vroeg Smit. Wat de koop betreft, pleitte zei voor een prijs van 3,5 tot 4 ton.  Verder voor voorzieningen (‘arts, apotheker en Albert Heijn”) en vooral voor woningen voor ouderen. Dat starters en senioren niet dezelfde wensen hebben, was Van Rietschoten met de VVD eens. Smit zij overigens dat het begrip ‘betaalbaar’ in Amstelveen iets  anders is dan elders en woningen hier duur zijn.

 Sociaal

Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vond dat men niet moet vasthouden aan alle maximale hoogten van de kantoren die appartementen worden. En het CDA, dat overigens met een pleidooi voor zoveel mogelijk hoogbouw de raadsverkiezingen inging, zei dat die hoogte van de nieuwe gebouwen wel een heikel punt is, ook al komt die overeen met de gemeentelijke ‘hoogbouwvisie’.

Met CDA en ChristenUnie was raadslid Slump van GroenLinks het eens dat de hoeveelheid sociale huurwoningen minstens 30% van het totaal moet zijn. Het percentage daalde in vijf kaar in Amstelveen, zei hij, van 32% naar 27%. Dianne Hoefakker van de CU zag het betreffende gebied als ‘een groen visitekaartje van de stad’. Ook had zij niet gezien dat omwonenden zijn meegenomen in de participatie die aan de NVU vooraf ging. Raadsleden waren wel eens ter plaatse geweest, overigens zonder dat media erin waren gekend. Edwin Lima van de SP  zei dat de demonstratie voor het raadhuis er niet voor niks was.

Dilemma’s

In een poging zowel de kool als de geit te sparen, kwam Arnout van den Bosch van de PvdA tot de conclusie dat men in de politiek nu eenmaal met dilemma’s heeft te maken. “Je doet altijd een deel van de bevolking tekort”, zei hij, waarna hij het tekort aan woningen tegenover de eisen van de omwonenden stelde. Het gaat volgens hem om het vinden van een balans. Hij maakte complimenten aan de wethouder voor de nota, “hoewel niet iedereen tevreden is”. Van den Bosch: “Misschien is dit het beste wat haalbaar is.”

Dan niet

Daar was raadslid Emiel Sjaardema van 50Plus het kennelijk niet mee eens. Hij zei dat Middenhoven al de grootste dichtheid per inwoner kent en wilde net toe naar nog meer ‘grootstedelijke verdichting’. Overigens vond hij het vreemd dat het verkeers- en milieuonderzoek niet gedaan is vóór de gepresenteerde nota en nu wordt verschoven naar een volgende fase. Wat de hoogte van de gebouwen betreft, vroeg  hij zich af waarom het voor Amstelveen gangbare beleid dat niet hoger gebouwd mag worden dan de bomen nu is losgelaten. De zogeheten ‘menselijke maat’.

Dan moet je ook geen hokken  bouwen, vond Van Rietschoten. Zij vond dat men voor 750 tot 800 euro (exclusief servicekosten) te weinig krijgt als daarvoor 60 vierkante meter wordt geleverd. En Emiel Sjaardema van 50Plus vond dat gemeente zich niet moet laten gijzelen door ontwikkelaars, nadat de SP al had betoogd de (sociale) woningbouw boven het verdienmodel van de ontwikkelaars te  stellen. Maar B&W vrezen dat heel het plan voor de Bovenkerkerwegzone dan niet doorgaat. Sjaardema: “Dan gaat het maar niet door.”

Fleur Costa Baioa van BVNL wees er op dat men zich af moet vragen waarom wonen in Amstelveen zo aantrekkelijk is. “Nederland is groter dan Amstelveen”, zei ze. Het wordt volgens haar tijd, zonder megalomane hoogbouw, aandacht te schenken aan de mening van bewoners.

Haalbaar

Degenen die sociale huurwoningen van 20, zoals in het coalitie akkoord staat, willen opkrikken naar  30 procent, moeten er wel rekening mee houden dat je het dan hebt over de hoogte en dus de haalbaarheid van de plannen, waarschuwde wethouder Floor Gordon. Zij drong aan op een motie van hen. Ze ook dat de gronden onder de kantoren nu eenmaal niet van de gemeente maar van diverse particuliere eigenaren zijn.

1 REACTIE

  1. In regio Amsterdam moet gewoon meer sociale woningbouw komen. Daar moet Amstelveen ook aan bijdragen. En ja , dan kun je wel eens een hoog flatgebouw voor je neus krijgen. Daarom vind ik die demonstranten ook een hoog NIMBY- gehalte hebben.
    Zit bovendien niet naar statushouders te wijzen. Ja, er zijn er nu meer, maar daar staat tegenover dat men minstens 2 jaar er weinig kwamen. Dat vergeet men maar even. Maar ja dat bekt wel lekker bij xenofobe Nederlanders waar we er tegenwoordig een heleboel van hebben, zelfs bij politieke partijen , zoals onderhuids bij de VVD. Zie de opmerking ; “ Voor wie bouwen we eigenlijk? “ van mevr. Jet Smit ( VVD) Waar ze ook heel goed weten dat volgens afspraken in de regioraad slechts 30% van de vrijkomende soc woningbouw gaat naar Amstelveners. De rest gaat naar mensen uit de regio en ja ook naar statushouders.

    Laat men liever ook aan echte doorstroming doen binnen de soc sector en goedkopere vrije sector. Ik ken genoeg mensen van mijn leeftijd (65+) die willen downsizen , maar het niet kunnen betalen en wel een gezinswoning bezet houden.

    Maar ik denk wel te weten waar het op uitdraait bij het knechtje van de grondspeculanten en projectontwikkelaars mevr. Gordon en kompanen.
    Minder soc woningbouw dus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.