Branchevereniging VHG (van hoveniers) heeft wegens de coronapandemie moeten besluiten volgend jaar geen Nationale Wedstrijd Tuinaanleg op mbo-niveau te organiseren. Wel worden volgend voorjaar wedstrijden gehouden voor het vmbo, in samenwerking met een aantal AOC’s.

De coronapandemie raakt ook de beroepenwedstrijden. De verplaatste EuroSkills in Graz, die komende januari zou plaatsvinden, gaat dan definitief niet door. Ook WorldSkills, die aanstaande september in Shanghai zou worden gehouden, gaat niet door en wordt verplaatst naar 2022. Inmiddels is bekend geworden dat Tuinidee eind februari 2021 eveneens niet doorgaat.

Teleurstelling
VHG-directeur Egbert Roozen over deze annuleringen: “Hoe begrijpelijk ook vanwege corona, het is een enorme teleurstelling voor zowel onze nationaal kampioenen 2020 Guus Kanters en Thijs Janssen, als voor hun coaches en anderen die bij hun uitzending betrokken zijn. Guus en Thijs zijn echte ambassadeurs van ons groene vak. Wij hebben grote bewondering voor hen.”

 Regiowedstrijden voor vmbo

De wedstrijden Tuinaanleg voor vmbo-leerlingen gaan wel door. De laatste jaren zijn deze Skills Talents wedstrijden in samenwerking met de scholen georganiseerd door WorldSkills Netherlands (WSNL). VHG neemt nu bij wijze van pilot de trekkersrol van deze wedstrijden over en heeft de AOC’s aangeschreven met de vraag om mee te doen.

Doorstroom bevorderen
Het organiseren van deze regionale vmbo-wedstrijden past volgens de VHG-directeur perfect in de inspanningen van VHG rondom de Groene Hotspots. “Eén van de activiteiten in de hotspot is namelijk de doorstroom vanuit het vmbo naar het Groene mbo te bevorderen. Deze wedstrijden zijn een mooie manier om het groene vak bij deze leerlingen onder de aandacht te brengen en hen kennis te laten maken met zowel het AOC als de groenbedrijven binnen de hotspot”.

Tuinontwerp
Het streven is om in overleg met WSNL te komen tot regionale wedstrijden, geen finale. Een aantal scholen pakt dit samen met VHG op. In de toekomst wil VHG de huidige Skills Talents wedstrijd Tuinontwerp en -aanleg samen met de scholen blijven organiseren om zo te komen tot een logische structuur van branchewedstrijden voor vmbo en mbo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.