Van vijf panden aan de Amsterdamseweg is de fundering dermate aangetast dat herstelwerkzaamheden op korte termijn noodzakelijk zijn om verdere verzakking te voorkomen. Met het oog op de veiligheid besloot de gemeente de fundering ter herstellen, hoewel niet alle pandeigenaren daar al me hebben ingestemd. De gemeente sluit handhaving niet uit.

Het is noodzakelijk de fundering voor de gehele bouweenheid, waartoe de vijf panden behoren, te verstevigen. Dan kan de gemeente genoodzaakt zijn bestuursrechtelijk op te treden.

Wettelijk verplicht

Zij heeft eerder een informatiebijeenkomst over funderingsherstel georganiseerd voor de eigenaren van de betreffende panden. Van nog niet alle pandeigenaren is duidelijk of ze willen meewerken. “Als in een blok van vijf panden niet alle eigenaren meewerken aan de aanleg van een nieuwe fundering, dan hebben de werkzaamheden voor de andere eigenaren ook geen zin”, zegt wethouder Herbert Raat (handhaving en vergunningen). “Als wij als gemeente niet optreden, zijn de pandeigenaren die wel hun verantwoordelijkheid nemen de dupe van het niet willen meewerken van de buren. We begrijpen dat het wettelijk verplichte herstel een financiële investering vraagt van de eigenaren, maar zij zijn primair verantwoordelijk voor de staat van een pand.”

Funderingsherstel

Sinds 2015 is volgens de gemeente bekend dat er funderingsherstel noodzakelijk is bij een aantal panden aan de Amsterdamseweg. Door verzakkingen zijn onder meer scheve vloeren, scheuren in de muren en klemmende ramen en deuren ontstaan. Het is de wettelijke verantwoordelijkheid van een (pand)eigenaar om noodzakelijk onderhoud uit te voeren en daar de kosten voor te dragen. In dit geval is het belangrijk dat het funderingsherstel gelijktijdig wordt uitgevoerd bij de gehele bouweenheid om (meer) problemen in de toekomst te voorkomen. De gemeente kan (indien gewenst) ondersteuning bieden bij het vinden van (tijdelijke) nieuwe locaties voor de aanwezige detailhandel en het daar gevestigde bedrijf.

Grondwaterpeil

De pandeigenaren vragen de gemeente een financiële tegemoetkoming, omdat zij vinden dat die medeverantwoordelijk is voor de verzakkingen wegens het grondwaterbeleid. De oorzaak van de verzakkingen ligt onder meer bij een daling van het grondwaterpeil. Een interne grondwaterexpert vindt dat de lokale overheid daarop geen invloed kan hebben gehad. De gemeente heeft volgens haar in deze wijk nergens het grondwaterpeil actief gewijzigd. De pandeigenaren ontvangen een brief van de gemeente met uitleg over funderingsherstel en het verzoek uitsluitsel te geven over hun bereidheid funderingsherstel voor de bouweenheid te laten uitvoeren. Mochten niet alle eigenaren bereid zijn me te werken, dan ziet de gemeente zich genoodzaakt om een handhavingsprocedure te starten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.