Vertrouwt de gemeenteraad dat het met het Cobra Museum ooit nog goed komt? Dat was ten diepste de vraag waaraan woensdag in het raadsdebat de diverse fracties antwoord moesten geven. Het Museum, waarvan voorzitter Jerry Straub meedeelde dat de Raad van Toezicht aftreedt, kwam met een zogeheten Masterplan, maar dat is volgens B en W onvoldoende. Zakenman Marius Touwen had in een ‘raadsgesprek’, voorafgaande aan het ‘debat’, informatie aan het plan toegevoegd.

Onder meer hij in de organisatie van het museum een ‘marketingman’ wilde brengen.

Kunst kost geld

Eigenlijk verweet raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks de overige partijen dat die kennelijk niet naar de informatie van Touwern wilden luisteren en hun mening baseerden op het Masterplan van het museum en de afkeurende reactie van de Amstelveense Adviesraad Cultuur (AAC). Met Touwen was zij het eens dat kunst nu eenmaal geld kost. Er moet volgens Touwen, die een hypothecaire lening van tweemiljoen euro wil geven, trouwens van gemeentewegen geld bij en sowieso moeten de jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen euro en een huurverlaging doorgaan.

Meer verwacht

Wethouder Herbert Raat van kunst en cultuur zij meer van het Masterplan ‘Samenspel’ van het museum te hebben verwacht. Maar hij vond dat de gemeenteraad zich maar moest uitspreken over het plan en de extra informatie die hij van Touwen heeft gehoord. Anderzijds wil de raad wel het ‘merk’ Cobra voor de stad behouden. ‘Een duivels dilemma”, vond Raat.

Volgens zijn collega Adam Elzakalai van Financiën ziet het museum nu huurverlaging voor het pand als reddingsboei. Maar hij meldde dat de raad zelf  het huurbeleid heeft vastgesteld. En als de gemeente de huur voor het Cobra Museum verlaagt, vragen ook andere culturele instellingen en verenigingen om dezelfde behandeling, waarschuwde hij. Volgens Touwen is de huur voor het pand nu veel te hoog en moet die worden gehalveerd. Elzakalai wees er op dat een huurprijs van € 88 per vierkante meter wordt gevraagd en in andere gemeenten meer dan honderd wordt gevraagd. Ook begreep hij de hypothecaire lening van Touwen niet. “Het pand is van ons”, zei hij. En het leek hem vreemd een lening af te sluiten op een huis van neen ander. De vraag is volgens hem of de gemeente door wil gaan met het Cobra Museum of niet.

Volwaardig

In het raadsgesprek was de door bijna veertienduizend kunstliefhebbers, onder wie personeelsleden en vrijwilligers (overigens maat 1100 uit Amstelveen), getekende petitie ‘Houd het Cobra Museum open’ aan de raadsleden aangeboden door d Cobra Academyleden Appel Toussaint, Julia Kemp en Lisa le Grand (foto). Volgens hen biedt de ‘blauwdruk’ zicht op vernieuwde plannen voor de toekomst ter ondersteuning van de besluitvorming.

Volgens Touwen is het museum technisch failliet, maar is er bij gewijzigd beleid een doorstart mogelijk. Maar die koersverandering ziet de gemeente niet. Volgens haar blijven bezoekersaantallen achter bij de begroting en heeft de gemeente sinds 1995 er 35 miljoen euro in gestoken. Genoeg, vond fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen, volgens wiens oordeel de nieuwe financiering te weinig onderbouwd was. Ook het extra aantrekken van twee nieuwe personeelsleden, waartoe het aantal op 25 fte’s komt,  werkt volgens hem niet bepaald mee om de kosten te drukken.

Inspirerend

Maar GL-raadslid Kruijer zei het museum heel inspirerend te vinden en dat het gedachtengoed van Cobra en het daarbij horende museum nu eenmaal geld kost. De VVD wilde het pand wel voor culturele doeleinden behouden, had ook ‘grote waardering’ voor het museum, maar oordeelde toch dat de exploitatie daarvan een te grote economische strop voor de gemeente zou worden. En de fractie van Burgerbelangen Amstelveen gaf toe het niet te weten. “Wij weten niet of wij voor of tegen moeten zijn.” Maar op 29 november valt wel de beslissing van de gemeenteraad. “Is er een tussenoplossing”,  vroeg SP-fractievoorzitter Patrick Adriaans zich af. In die zin wenst hij ook wat meer creativiteit van het college van B en W.

1 REACTIE

  1. Dat het Cobra museum zijn kosten niet kan dekken (zelfs niet met allerlei vormen van overheidssteun) heeft te maken met de (on)aantrekkelijkheid van de collectie.

    Waarom moet de gemeente dan toch op kosten van de gemeenschap aan dit dode paard blijven trekken?

    Verkoop de collectie aan een rijke verzamelaar en bedenk een bestemming voor het gebouw waar Amstelveners wél warm voor lopen.

    O ja, en snijd die onanhandige taartpunt van het gebouw, zodat het winkelcentrum langs de achterkant beter bevoorraad kan worden. De huidige route voor de vrachtwagens is zó onhandig en hinderlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.