Omdat de gemeente in 2040 fossielonafhankelijke wenst, wil D66 dat er energiecoaches komen. Die kunnen een significante bijdrage leveren, zegt de partij. De fractie in de gemeenteraad heeft daarover schriftelijke vragen gesteld.

Een energiecoach is een onafhankelijke getrainde vrijwilliger, kent een wijk en adviseert over energiegebruik, -besparing en -opwekking. Volgens D66 is minder energie gebruiken bereikbaar voor iedereen. Zij denkt bijvoorbeeld aan tochtstrips en ledlampen, maar ook aan grotere investeringen als HR++ glas en dakisolatie.

Subsidie

De transitie naar duurzame energiebronnen vereist vaak grotere investeringen zoals het instaleren van zonnepanelen of een (trouwens hier en daar voor geluidhinder zorgende) warmtepomp. Ook op dat gebied kan de energiecoach volgens D66 helpen met het wijzen op subsidie- en / of financieringsinstrumenten.

VVE

‘Een energiecoach levert een maatwerk rapport en beantwoordt alle vragen, zodat men een keuze kan maken over de verduurzaming van de woning op grond van goede informatie.’ Dat geldt voor zowel particuliere huiseigenaren als  een VVE of bewoners van huurwoningen, zegt D66.

Wie als energiecoach aan de slag wil, kan een email sturen naar m.de.haan@amstelveen.nl.

En D66-fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven meldt dat hij recentelijk zijn nieuwe woning energieneutraal heeft gemaakt. Zijn ervaringen zijn hier te lezen: https://amstelveen.d66.nl/2020/09/10/zomercolumn-7-verduurzamen-en-verbouwen-harmen-van-der-steenhoven/

4 REACTIES

 1. Altijd weer jammer dat de rekensom ontbreekt. Ook in de column waarnaar verwezen wordt en die notabene is geschreven door de woordvoerder financiën van D66.

 2. Houdt het dan nooit op met het politiek amateurisme in het gemeentehuis? Nu moeten er ineens onafhankelijke getrainde vrijwilligers komen? Worden deze vrijwilligers ook aansprakelijk voor de (financiële) consequenties en wie gaat ze trainen en vanuit welke expertise?

  Ook ik miste de financiële paragraaf in dat artikel van D666. Het is juist het financiële plaatje wat de mensen tegen de borst stuit en terecht als je ziet hoe het ook hier weer volledig- en angstvallig buiten beeld wordt gehouden. Dit is het zoveelste bewijs dat politiek Amstelveen niet transparant kan en wil zijn.

 3. Zoals D66 fractievoorzitter Rob Jetten zei dat de partij een partij is van klimaatdrammers hebben we die dus in Amstelveen ook.
  Ze negeren de praktische haalbaarheid, en ook dat gas misschien helemaal niet zo vervuilend en behapbaar is vergeleken met de alternatieven die nu worden aangedragen (houtverbrandingsovens, dieselgeneratoren als het even niet werkt, zeer hoge aanschafkosten, verplichte winkelnering, hoge maandlasten etc etc).

  Blijkbaar vindt de eigenaar van een bouwkundig adviesbureau, die in zijn vrije tijd D66 Amstelveen fractievoorzitter is, het normaal om heelveel geld uit te kunnen geven, en een langdurige verbouwing daarvoor over te hebben. Ik citeer: “ontzettend stressvolle excersitie en ook zwaar voor alle buren”. Iemand die een bouwkundig adviesbureau bezit kiest zelfs een aannemer zonder ervaring, hoe moet de gewone burger dat dan doen!?

  Ook stelt Harmen van der Steenhoven dat de verbouwing met energiebesparende maatregelen niet alleen 10 maanden duurden in een huis van nog geen 30 jaar oud, maar ook ‘flink geld’ hebben gekost. Als hij het zelfs veel vindt zonder bedragen te noemen…En maar beweren dat die zich echt terug betalen op lange termijn. Sja als je 40 jaar geduld hebt!?

  Maar goed, Harmen van der Steenhoven kan als elitefiguur van de belastingbetalers meer dan 21.000 euro per jaar incasseren mee voor zijn bijbaan van raadslid/fractievoorzitter, waar hij niet of nauwelijks een bijdrage in doet voor de maatschappij anders dan roeptoeteren dat Aalsmeer op zal houden te bestaan. Van der Steenhoven stemt zowet met alles mee van het college van B&W en heb hem nog niet kunnen betrappen op enig kritische of zinnige inbreng van een partij die het normaal vindt dat men 310-350k moet neertellen voor starterswoningen; kritiek van deze ‘democraat’ mag niet.

  Net zoals hij het blijkbaar normaal vindt dat we gedwongen worden om exorbitante kosten te moeten maken om onder meer maar van het gas af te gaan. Een gemeentelijke drammer gaat daar geen verandering in aanbrengen.

  • Ach Gerard, snap je dat dan niet? Een poosje gemeenteraadslid zijn voor een partij die door dik en dun het bedrijfsleven steunt, staat toch heel goed op je CV, als je later nog hogerop wilt. Niemand vraagt later meer wat je daar eigenlijk nog gedaan hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.