De gemeente wil in het kader van het cultuurbeleid dat wordt gevoerd onder de noemen ‘de stad als podium’ niet alleen haar kunstcollectie uitbreiden, maar ook werken die tot nu toe in een depot stonden zoveel mogelijk aan het publiek tonen en een plaats in musea of gemeentelijk vastgoed geven.

Het meest recente aangekochte werk is de video-installatie ‘What I Need to Know’ van Thom van Rijckevorsel, die vanaf 9 oktober af een tentoonstelling heeft in Museum JAN aan de Dorpsstraat. De video was dit jaar te zien tijdens de achtste Amstelveen Triënnale. Zijn werk is ook tentoongesteld in Museum Voorlinden. Van Rijckevorsel studeerde in 2019 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam na ruim tien jaar in de reclame te hebben gewerkt. Hij maakt video’s, tekeningen, sculpturen en installaties waarin hij de relatie onderzoekt tussen het geconstrueerde object en de werkelijkheid.

Cobra

Een voorbeeld van uit het depot opgediepte kunst is een Karel Appel die sinds 2002 in bewaring is bij het Cobra Museum. Rondom de raadszaal, die overigens sporadisch door mensen wordt bezocht en waar nu door corona helemaal geen publiek welkom is, pronken kunstwerken van gevestigde namen als Jan Verschoor en Jan Sierhuis naast het vorig jaar aangekochte keramiek van de veelbelovende Japanse kunstenaar Kaori Kurihara.

Cultuurnota

Op basis van de cultuurnota investeert de gemeente in jong en veelbelovend talent en wil zij dat graag een podium geven, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “De gemeente heeft een traditie in het verkrijgen van werk van veelbelovende kunstenaars. Zo bezaten we eerder, voordat ze bekend werd, werk van fotograaf Rineke Dijkstra. Dit jaar won zij de prestigieuze Johannes Vermeer Prijs.”

Onderzoek

Na de expositie in Museum JAN komt de installatie van Thom van Rijckevorsel naar het raadhuis. Het schilderij Deux Têtes Ensemble van Karel Appel uit 1966 is tijdelijk naar het raadhuis gehaald, uit de kelders van het Cobra Museum, maar het is de bedoeling dat het toegankelijk wordt gemaakt voor Amstelveners, meldt Raat. “We onderzoeken waar we werk uit het depot volgend jaar een plek kunnen geven, zodat heel Amstelveen het kan zien. Dat is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom corona.”

Kunstcollectie

De kunstcollectie van de gemeente bestaat uit schilderijen en etsen van onder meer Karel Appel en Corneille, en uit foto’s en kleine beelden. De gemeente is bezig alle werken te registreren in een systeem waarbij een directe koppeling gemaakt kan worden met een website of app, zodat de collectie op termijn voor alle Amstelveners te zien is.

Foto: Raat met een schilderij van Karel Appel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.