Eigenaren van het vastgoed en de daarin gehuisveste ondernemers, die elk een eigen Bedrijveninvesteringszone (BIZ) in winkelcentrum Kostverlorenhof hebben, willen samen een zogenoemde ‘winkelstraatmanager’ benoemen. Dat is een van de nieuwtjes die duidelijk werden tijdens een bedrijventoer die wethouder Floor Gordon van economische zaken en burgemeester Tjapko Poppens blijken te hebben gemaakt.

Winkelcentrum Westwijk: Voorzitter Kees Catz (AH) en secretaris Hans Miltenburg (Wijnhandel Miltenburg-Rouchard) met (midden) Burgemeester Poppens en Wethouder Economische Zaken Floor Gordon.

Voorheen mocht de pers erbij zijn, maar tegenwoordig zijn ook die bijeenkomsten met ondernemers blijkbaar geheim. Alleen directeur Dashan Sloot van Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) mocht erbij zijn. Verder beperkt de gemeente zich tot een persbericht, waarin wordt gezegd dat zij ‘investeert in de oprichting van BIZ-zen’.

BIZ

Wie vragen heeft over het realiseren van een BIZ kan contact opnemen met senior accountmanager bedrijven Wendy Masselink, wil de gemeente wel graag kwijt. Mailen naar w.masselink@amstelveen.nl dus of haar bellen op 06-26070998. Meer informatie staat op www.amstelveen.nl onder bedrijveninvesteringszone.

De samenwerking tussen de BIZ-zen in Kostverlorenhof gaat door in de volgende periode, die in  2022 begint (de nu bestaande BIZ-periode einding volgend jaar). Men zegt samen voor een ‘professionele profilering van het Winkelcentrum’ te wensen. Het duo Poppens-Gordon bezocht ook Ondernemersvereniging Westwijk en het  winkelgebied Amsterdamseweg Zuid.

VVD

Een Bedrijveninvesteringszone (BIZ) is een samenwerking waarbinnen alle ondernemers uit een (winkel)gebied verenigd zijn. Als een meerderheid die opricht moet een minderheid er aan mee betalen, via de gemeente. De investering (contributie) wordt overigens door een BIZ zelf vastgesteld. Tot de oprichting van zo’n schap (publiek-men privaatrechtelijk) dreef in Amstelveen vooral de VVD de politiek, de partij die landelijk alle schappen (Product- en Bedrijfschappen) jarenlang bestreed tot die waren opgeheven.

“Vanuit de BIZ werken ondernemers samen aan de verbetering van de bedrijfsomgeving”, zegt de gemeente Amstelveen.  “Zo worden gezamenlijk events georganiseerd en feestverlichting aangeschaft.”

Stabiliteit

Volgens wethouder Gordon biedt vormen van een BIZ veel voordelen. “Stabiliteit en continuïteit maken een BIZ een volwaardige partner voor externe partners, de gemeente en bewoners”, zegt zij.  “Je kunt gezamenlijk goedkoper en effectiever investeren en collectief diensten inkopen.”

Overigens zeggen sommige ondernemers dat zoiets ook kan met een winkeliersvereniging. Probleem is dat niet iedereen daaraan verplicht meebetaalt. Gordon noemt ngezamenlijk inkopen en regelen van afvalverwerking, schoonmaak en aankleding van het winkelgebied. Ook promotie voor een winkelgebied is volgens haar een van de talen van een BIZ.

Veilig

Burgemeester Poppens steunt van harte de door Gordon gemaakte reclame voor een BIZ. Ondernemers kunnen die gebruiken om geld en tijd te steken in het aantrekkelijker, bekender en veiliger maken van het gebied en daarmee de concurrentiepositie en omzet verbeteren, zegt hij. “Dit kan door samen de beveiliging te regelen en onveilige plekken aan te pakken, met bijvoorbeeld extra verlichting. Alle ondernemers betalen zo mee en profiteren mee van de verbeteringen in het gebied.”

Alleen vragen

Bij Winkelcentrum Westwijk sprak het tweetal volgens het persbericht met het bestuur van de Ondernemersvereniging, waarvan alle ondernemers lid zijn, ‘over hun ambitie’. Het Winkelcentrum heeft de doelgroepen in kaart gebracht en het primaire verzorgingsgebied, wat gebruikt wordt voor de promotie. Volgens het persbericht stelde de burgemeester vragen over veiligheidsgevoel onder de bezoekers, medewerkers en ondernemers en informeerde hij naar de betrokkenheid van andere ondernemers binnen het bestuur. Maar wat op die vragen werd geantwoord, meldt de gemeente niet.

Ook op de Amsterdamseweg Zuid werd gesproken over de mogelijkheden van een BIZ of andere ondernemersvereniging te vormen, meldt de gemeente. Of daarvoor enig animo bestond blijft ook geheim.

Foto boven: Winkelcentrum Kostverlorenhof met John Magielsen (Caransa Groep), Barbara Groeneveld (pandeneigenaar), Atilla Meulenbelt (Subzero’s ijssalon) Terence (Zest your Live), Dennis de Vries (AH), Burgemeester Poppens en Wethouder Economische Zaken Floor Gordon.

7 REACTIES

 1. ‘Alleen directeur Dashan Sloot van Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) mocht erbij zijn.’

  Waarom mocht de directeur van een ondernemersvereniging, die nog geen 3 % van de in Amstelveen ingeschreven ondernemers vertegenwoordigt, hier wel bij zijn en een journalist niet?

 2. Het Stadshart kan ook wel iets of iemand gebruiken om aantrekkelijker en veiliger te worden en om onprettige en onveilige plekken aan te pakken met bijvoorbeeld extra verlichting. Ondernemers en bewoners (ja, die zijn er ook!) zouden profiteren van de verbeteringen in het gebied. Een aanspreekpunt dat dag en nacht te bereiken is per telefoon, email, sms en whatsapp zou al een hele verbetering zijn.

  • Volgens is die er al in de vorm van een wethouder met handhaving in zijn portefeuille. Zijn bereikbaarheid staat vermeld op de website van de gemeente.

  • Herbert Raat heeft mij geblokkeerd. Er is geen ambtenaar die merkbaar belast is met het behandelen van klachten, wensen, suggesties en waarschuwingen van bewoners. Buiten kantooruren is er alleen het algemene telefoonnummer van de politie 0800-8844, maar die mensen moet je altijd uitleggen waar het Stadsplein is.

   Ter verlevendiging van de aantrekkelijkheid, levendigheid en veiligheid van het Stadsplein vraag ik al jaren om in de schouwburg en P60 wat leuke verlichting aan te laten als zij gesloten zijn (vaak). Op het dak van de bibliotheek branden slechts twee van de zes lampen. In het voetgangersgebied rijden en parkeren motorfietsen en scooters. De afvalbakken zijn te klein. Skaters maken een rotherrie. Etc. etc.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.