De provincie Noord-Holland kan met een nieuwe techniek het aantal wachtende auto’s, motoren en vrachtauto’s voor een verkeerslicht voorspellen. Met de ‘wachtrijvoorspeller’ kan men in de verkeerscentrale van de provincie het verkeer optimaal te regelen en opstoppingen voorkomen, zegt Noord-Holland. “Met deze innovatieve aanpak hoeft het verkeer minder lang te wachten en kan het niet alleen op het kruispunt beter doorrijden, maar in heel de regio.” Begin duit jaar begon een test op de N201.

Op de provinciale wegen, zoals bijvoorbeeld de Legmeerdijk en de N201, komen sensoren bij kruispunten met verkeerslichten sensoren in het wegdek. Die geven aan hoe druk het is voor een verkeerslicht. Die informatie wordt gecombineerd met eerdere gegevens over het verkeer op datzelfde kruispunt.

Intelligentie

De kunstmatig-intelligente-wachtrijvoorspeller past vervolgens zelfstandig de groentijden van het verkeerslicht aan zodat het verkeer optimaal kan doorstromen.

Gedeputeerde Jeroen Olthof voor Bereikbaarheid en Mobiliteit vindt het grote voordeel van de wachtrijvoorspeller dat de verkeerslichten al rekening houden met naderende drukte voordat er een opstopping ontstaat. “Dat is prettig voor de weggebruiker en beter voor het milieu.”

Test op 8 kruispunten

Begin dit jaar is de provincie gestart met het testen van de wachtrijvoorspeller op vier kruispunten op de N201 bij Schiphol. In september worden deze testen uitgebreid met vier kruispunten in de regio Alkmaar en omstreken. Er wordt dan gekeken welk effect de wachtrijvoorspeller heeft op de groene golf en op het andere verkeer dat staat te wachten bij het kruispunt. Daarna wordt onderzocht of de voorspeller voor de andere 270 kruispunten in Noord-Holland ingezet kan worden. De verwachting is dat de doorstroming tussen de 4% en 10% verbetert en dat daardoor de CO2-uitstoot vermindert.

Slim, schoon en veilig 

De provincie Noord-Holland zegt volop te investeren in Smart Mobility maatregelen. Doordat met de innovatieve wachtrijvoorspeller verkeer minder last heeft van onnodige opstoppingen wordt tijd en brandstof bespaard. “Dat is goed voor de bereikbaarheid en het milieu”, zegt de provincie, samenwerkt met data intelligence bedrijf HAL24K aan de wachtrijvoorspellingen in Noord-Holland. HAL24K levert software en data science producten aan bedrijven en overheden voor datagedreven besluitvorming.

Meer informatie

Met vragen kunnen weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het Servicepunt van de provincie via 0800-0200 600 (gratis) of per mail: servicepunt@noord-holland.nl. Of kijk voor meer informatie op www.noord-holland.nl/smartmobility.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.