Dat Christianne van der Wal beter is in bomen planten dan in ministerieel werk, bewees de minister woensdag op de Boomfeestdag. Kinderen plantten in het sportpark aan het Wimbletonpark (DHV), met hulp van veel gemeentelijke tuinmannen, aan twee zijden van een pad een haag van bomen.

De Nationale Boomfeestdag werd voor de 66ste keer gehouden en de gastgemeente, die onder meer voor de start mocht zorgen, was deze keer Amstelveen. Van der Wal, demissionair minister van Stikstof en Natuur, hielp mee, nadat zij aan een panel had deelgenomen, dat antwoorden gaf op nietszeggende vragen die door het publiek op briefjes waren geschreven en gekreukeld naar het podium werden gegooid.

Panel

Daar werden ze opgeraapt door ceremoniemeester Joost Hoebink die de vragen voorlas. De nadruk van de antwoorden (en de vragen) lag op de gezonde omgeving van bomen. Het woord ‘stikstof’ viel niet één keer. Andere leden van het panel waren ook propagandisten van groen doen, te weten de Noord-Hollandse gedeputeerde Rosan Kocken, onze eigen groenwethouder Floor Gordon en Nationaal Coördinator duurzaamheidsdoelen van de VN Sandra Pellegrom. Al wilde Kocken wel kwijt dat het vormen van bossen met veel bomen in Noord-Holland een probleem vormt omdat de provincie ook een uitdaging ziet in de vele weidevogels.

Diverse panelleden, die na afloop van hun discussie een ‘insectenhotel’ kregen, zeiden ook zelf toen zij jong waren een boom te hebben geplant. En Van der Wal vond dat haar kinderen best in een groene omgeving (bij Harderwijk) zijn opgegroeid en vroeg aandacht voor de klimaatverandering, een woord dat ook op deze feestdag veelvuldig viel. Een boom is goed voor de lucht die wij inademen, wist Van der Wal. Dat was natuurlijk koren op de molen van Floor Gordon, de groenste en duurzaamste wethouder van het college. Ze vertelde niet alleen dat haar eigen zoon van twaalf doende was een boom op zijn schoolplein te planten, maar ook dat ze nog wist het in 1982 zelf een boom te hebben geplant. Als kinderen groter worden en er langs komen, zien zij wat er van die boom is geworden. Het bestuur van de Nationale Boomfeestdag was present, exclusief voorzitter Albert Verlinden, maar via een video was hij toch even in Amstelveen om de gelukwensen aan te bieden.

College

Burgemeester Tjapko Poppens had het overigens ook druk met het feest. Hij opende de ene na de andere happening. Al vroeg was om het feest van de leerlingen van basisscholen De Cirkel, Pionier en Willem Alexander te openen. Die bevolkten de tent en was er met de groene wethouder Floor Gordon, van wie hij later vertelde de groenste vingers van het college te hebben. Overigens kwamen de andere wethouders van het Amstelveense college van B en W, Marijn van Ballegooijhen uitgezonderd, en later bij om zich aan het planten te wijden (foto onder).

Druk was ook de kinderburgemeester Milanka van basisschool De Zwaluw in Nes aan de Amstel, die geen achternaam schijnt te hebben. Zij was bij de opening en deed daarna verslag via video van de workshops die zij bezocht voor de kinderen en uiteindelijk het planten, wat een einde maakte aan de paneldiscussie.

Popsong

Misschien was een hoogtepunt voor scholieren van de basisscholen De Cirkel, De Pionier en Willem Alexander toen Marco Emmering op het podium verscheen om samen met hen de door hem geschreven popsong te zingen, begeleid door een niet aanwezige band. De kinderen, die het lied kennelijk al kenden, zongen het lied uit volle borst mee. Behalve de drie scholen waren en zeventien andere, die op hun schoolplein een boom plantten.

Amstelveen heeft een bomenschool, waar bomen worden geplant, die later in de openbare ruimte verschijnen. Docenten daaraan zijn ervaren hoveniers. Gordon was er kennelijk trots op en vertelde over de kist die zij op het podium had en de attributen bevat van een les over bomen. Zij wil graag dat er in andere gemeenten ook bomenscholen komen en de gemeente is graag bereid daarover en over de ‘leskist’ informatie te geven, vertelde ze. “Ik ben opgegroeid in een straat met veel groen en dat is de beste herinnering uit mijn jeugd.”

3 REACTIES

  1. Is het topje van die boom er afgezaagd?
    Oh nee, het was natuurlijk belangrijker dat alle bestuursbobo’s op de foto stonden.

    Trouwens die hele bomenplantdag is indertijd ingesteld om de jeugd meer bewust te maken van bomen, maar als ik zo dit bericht lees en de foto’s bekijk lijkt het meer dat onze overheid weer eens dit evenement voor hun eigen PR heeft gekaapt. 🤮🤮

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.