In de dorps- en gebiedsvisie voor Nes aan de Amstel moet niet alleen het veiligheidsgevoel van bevolking staan, maar ook worden vastgelegd dat er de komende dertig jaar niet wordt gebouwd in de Bovenkerkenpolder. Dat zei dinsdag de Dorpsraad van de Nes. Andere ideeën voor de visie komen aan de orde op een zogenaamde ‘toogdag’ voor de bewoners, eind januari.

“Wij willen daar het hele dorp voor uitnodigen, opdat de dorpsvisie een breed gedragen stuk wordt”, zei voorzitter Henk Boelrijk.

Boeren essentieel

Overigens moet de Bovenkerkerpolder een voornamelijk agrarisch gebied blijven, zeiden boeren op de publieke tribune. Zij weten zich wel essentieel in het beheer, maar zien de polder als een totaal agrarisch gebied voor het dorp, meldde dorpsraadslid Frans van Vugt. Dat moet  vooral moet in de visie komen, vonden ook de agrariërs. En zij constateerden dat er aan één kant van de Nesserlaan de boeren verdwenen zijn. Als nog meer bedrijven uit die sector het voor gezien houden, betekent het dat minder bedrijven méér koeien hebben, zei Van Vugt. Omdat dezelfde grond van minder eigenaren is. Het moet een zogeheten ‘natuurlandschap’ worden, maar dat betekend steeds intensiever beheer, werd er gezegd. “Door wie dan? Boeren zijn essentieel in de Boverkerkerpolder”, constateerde de Dorpsraad.

Politiek

 De politiek dwingt ons te extensiveren, zei een van de agrariërs. “En dat is voor de meeste boeren financieel niet haalbaar.” Er werd gezegd dat in de Bovenkerkerpolder intensieve veeteelt door veel bedrijven wordt bedreven. Daarentegen leidt extensieve agrarische sector tot zogenaamde een zekere ‘natuur inclusie’ werd gezegd. Dat er minder boeren komen, daarvan leken zowel de Dorpsraad als de verzamelde agrariërs overtuigd. De Bovenkerkerpolder moet, via wandel- en fietspaden, een meer recreatief karakter krijgen. “Met die paden moet de polder voor ons als Nessers open worden gegooid.” Ook dat komt in de visie. Men moet overigens aan iedere boer vragen of een pad over zijn grond mag lopen. Maar de recreatieve functie moet men anderzijds in de polder ook begrenzen, zei Boelrijk. Volgens de Dorpsraad is de gemeente niet optimaal duidelijk over het niet-bebouwen van de Bovenkerkerpolder. En de vraag is ook: Wat te doen met de vrij komende grond als boeren er mee ophouden en de buren die toch niet willen kopen of pachten?

2 REACTIES

  1. Aan: Johan Bos.
    Johan bedankt voor je belangstelling voor de DR Nes a/d Amstel en je blog.
    Hierbij wil ik aangeven dat er een storende fout in staat . Je noemt Frans Luthe Schipholt als lid van de DR. Dat is een vereerde naam het betreft Frans van Vugt. Zou prettig zijn als je dat kunt wijzigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.