Twee vliegtuigen van de Amsterdamse afdeling der de Royal Air Forces Association vertoonden zich zaterdag (12 november) tijdens de zogeheten Klaprozendag. Dat is de herdenking van de in Amstelland en omgeving omgekomen geallieerden op de Nieuwe Ooster begraafplaats in de hoofdstad.

Veteranen hielden weer de erewacht, samen met de Amstellandse banierdrager van de Bond van Wapenbroeders. 11 november is voor de geallieerden de datum van het einde van de Eerste Wereldoorlog: Poppy’s (klaprozen) Day of Remembrance Day. Met het herdenken van gesneuvelde soldaten werd na de Eerste Wereldoorlog begonnen toen veel geallieerden omkwamen in de loopgravenoorlog in Frankrijk en Vlaanderen. Klaprozen waren de eerste bloemen op het voormalige slagveld uitkwamen.

Logo

Daarom werd die bloem het logo van de liefdadigheidsorganisatie Royal British Legion, ontstaan om soldaten en hun nabestaanden te ondersteunen, die leden onder de loopoorlog tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Doedelzakspeler

Onder het motto ‘De herinnering vervaagt, maar het lijden niet’ staat men jaarlijks op De Nieuwe Ooster stil bij de graven van 323 militairen uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Polen en Canada, die zijn omkwamen tijdens WOII. En daarbij worden ook alle militairen herdacht uit het Britse Gemenebest, die zijn gesneuveld sinds WOI en tijdens vredesoperaties. Doedelzakspeler Marc Stoop ging vooraf aan de stoet van aula vooraf naar ereveld, waar de plechtigheid werd geleid door voorzitter Wilbert Mulders van de ceremonie. De Bond van Wapenbroeders-afdeling Amstelland, gesteund door Excercitie peloton van Heutsz, verzorgde de erewacht.

Vredesgebeden werden uitgesproken door ds. John Cowie. De Last Post, geblazen door Martin Stroet, riep op tot twee minuten stilte. Vervolgens werden kransen en bloemstukken gelegd bij het monument door onder andere delegaties van verschillende landen, de afgevaardigde van de gemeente Amsterdam door tal van organisaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.