Na al enkele malen te zijn uitgesteld wordt de Omgevingswet (Ow), die ook voor de gemeenteraad veel zal veranderen en onder meer de bestemmingsplannen doet verdwijnen, waarschijnlijk nu per 1 januari ingevoerd.

De gemeente zegt er digitaal klaar voor te zijn, maar wel afhankelijk van het Rijk voor aansluiting op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

Infocampagne

In oktober wil zij een informatiecampagne starten over zowel de Omgevingswet als de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), die van belang is voor inwoners die willen gaan (ver) bouwen.

De DSO speelt een essentiële rol in de uitvoering van de Omgevingswet, die liefst 26 andere wetten vervangt. Het is de bedoeling dat alle overheden (Rijk, gemeenten, Waterschappen, Provincies etc.) digitaal met elkaar gaan communiceren. Maar juist op dat punt is men bij sommige overheden helemaal niet klaar, meent een deel van de politiek en softwareleveranciers.

Veel partijen

“Bij de ontwikkeling van het DSO zijn heel veel partijen betrokken”, zegt de gemeente. “We zijn hierbij heel erg afhankelijk van de softwareleveranciers die allerlei complexe koppelingen moeten aanbrengen tussen verschillende systemen. Vergelijk het maar met een soort ‘buizenstelsel’, waarbij wij als gemeente ervoor moeten zorgen dat de juiste informatie in de juiste buis terecht komt. Op het aanleggen van het buizenstelsel hebben wij lokaal echter geen invloed; dit wordt vanuit het Rijk gecoördineerd.” Alleen een negatief oordeel van het Adviescollege ICT-Toetsing over de stabiliteit van het DSO en de Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM’s) kan in oktober nog roet in het eten gooien, geeft de wethouder toe. De Eerste Kamer heeft daartoe medio juli een motie aanvaard. Met een krappe meerderheid, wil wethouder Frank Berkhout via een woordvoerster wel graag kwijt. Maar in een democratie is meerderheid nu eenmaal een meerderheid.

Organisatie

Maar blijkbaar is de gemeente hoopvol gestemd en koerst volledig op invoering per 1 januari. “Als het Adviescollege ICT-Toetsing in oktober positief adviseert over de staat van het digitaal stelsel en de TAM’s (die moeten dienen als alternatief voor de planketen), kan op 1 november het inwerkingtredings-KB in het Staatsblad worden gepubliceerd. Dat is dan twee maanden voordat de wet moet worden ingevoerd.” De gemeentelijke organisatie is al langere tijd volgens haar aan de gang met de voorbereiding van de nieuwe aanpak krachtens de Omgevingswet, maar moet ook rekening houden met nieuw uitstel van hogerhand.

Raadsgesprekken

”Helaas”, wil de wethouder wel kwijt.  Omdat de gemeenteraad in de aanloop naar het van kracht worden van de nieuwe wet nog een aantal besluiten moet nemen, staan en de komende tijd nog diverse zogenaamde ‘raadsgesprekken’ op de agenda. Tot nu toe was er één ‘beeldvormende’ bijeenkomst, maar daarbij was de oude raad aanwezig. De nieuwelingen weten van niets of het moet in een achterkamer, althans niet in de openbaarheid, tot hen zijn gekomen.  Ook de Wet kwaliteitsborging (Wkb) is nieuw. Uitvoering daarvan is gericht op meer toezicht en controle door de overheid op in de bouw, zodat bouwers zich aan de geldende kwaliteitseisen houden.

1 REACTIE

  1. Hoe kan een raad en een gemeente nou een besluit nemen over zoiets technisch als dit? Ze varen gewoon blind op “ adviesbureaus”, waar vaak alleen wat nerds zitten, maar niet de mensen waarvoor die aanvragen “ gemakkelijker” worden gemaakt.
    Nou dan weet je het wel. Kassa voor die bureaus.
    En vaak systemen waar gewone gebruikers de ballen van snappen.
    De digitale overheid oftewel hoe zet ik de burger nog meer op afstand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.