De expositie ‘Lokale Heldinnen Amstelveen’ wordt donderdag 3 oktober (17.00 uur) geopend door wethouder Floor Gordon. Daarna blijft de tentoonstelling gedurende de gehele maand oktober te zien in de bibliotheek aan het Stadsplein. Het gaat om acht vrouwen van wie portretten zijn te zien en die volgens de organisatoren rolmodellen zijn of zijn geweest in Amstelveen. Tot hen behoren overlevende van een Japans kamp Nora Valk en ex-kinderburgemeester Jara Zurr. 

Jara Zurr. Foto: amstelveenweb.com

De expositie gaat, na in het Stadshart, op reis door de stad. Bij de opening, die onder meer een lezing inhoudt, is iedereen welkom. Het idee voor een expositie over bijzondere Amstelveense vrouwen ontstond begin dit jaar naar aanleiding van Internationale Vrouwendag, die ‘Heldinnen’ als thema had. Een projectgroep zocht de Amstelveense heldinnen. Die groep bestond uit Stieneke Kruijer (raadslid GroenLinks), Leslie Doornik (Social Entrepeneur en o.a. betrokken bij de organisatie van Internationale Vrouwendag), Anton Furnée (programmeur Bibliotheek Amstelland), Hiske Deinema (programmeur Bibliotheek Amstelland) en Naomi Heidinga (tekstschrijver en fotograaf en onder meer werkend voor het Amstelveens Nieuwsblad). Ook aan Amstelveners werd gevraagd hun heldin te nomineren. Het leverde, volgens de projectgroep, een mooie lijst met namen op van vrouwen die op verschillende manieren actief zijn voor de maatschappij.

Achttal

De acht gekozen vrouwen hebben zich ingezet op het gebied van vrouwenrechten, emancipatie, sport, kunst en cultuur. Naomi Heidinga zocht de vrouwen op om hun verhalen op te tekenen en nodigde ze uit in de studio. Eén van die vrouwen is de 89 jarige Nora Valk. Van haar twaalfde tot haar vijftiende zat ze in een Japans kamp. Haar moeder overleed, haar vader was zoek, maar na de oorlog werd ze met hem herenigd. Onder meer op scholen vertelt ze over haar ervaringen, zodat de oorlog niet vergeten wordt. Ze koestert geen wrok jegens de Japanners, maar spreekt over verzoening.

Heldinnen

Andere heldinnen zijn bijvoorbeeld Lottie Schenk, die zich inzette voor de Vrouwenbeweging in Amstelveen, sociaal werkster Banoo Kiani Haftlang en voormalig kinderburgemeester Jara Zurr. De vrouwen vertellen niet alleen over hun leven, maar ook over hun heldinnen. Zo denkt Jara bij het woord heldin aan iemand met superkrachten, maar een heldin is ook iemand die veel voor je betekent en wie je ook wel zou willen zijn, waar je veel respect voor hebt.

Onderbelicht

De portretten en verhalen van de heldinnen zijn vanaf oktober te zien in de bibliotheek aan het Stadsplein, tijdens de Maand van de Geschiedenis. Het thema van dit jaar is Zij/hij. Het gaat onder andere over de onderbelichte rol van vrouwen in de geschiedenis. Naast de expositie in de bibliotheek zijn de beelden en verhalen te zien op www.amstelveenseheldinnen.nl (onder voorbehoud, zegt de organisatie).

Bij de opening is er een afwisselend programma, waarin Dorien Mijksenaar ingaat op de vrouwenemancipatie in Amstelveen, de 16-jarige singer songwriter Lola optreedt op en tot slot Floor Gordon dus de officiële opening verricht.

4 REACTIES

  1. “Een held of heldin is een bestaand, fictief of historisch persoon die, wanneer geconfronteerd met gevaar en rampspoed of vanuit een zwakke positie, moed en de bereidheid tot zelfopoffering betoont voor een grotere zaak. Aanvankelijk had dit heldendom vaak te maken met strijd of het uitblinken in iets, maar later werd dit uitgebreid tot een meer algemeen moreel uitblinken.”
    Bron: Wikipedia (NL)

    • ik heb enkel zo gereageerd, omdat in bepaalde kringen men nogal kwistig strooit met de term “ held”, maar dan in de 19e eeuwse betekenis en dat staat mij tegen.

  2. Er zijn mensen die door hun instelling en gedrag van bijzondere waarde zijn voor anderen, hetzij in hun directe omgeving, hun buurt, de gemeente, de maatschappij of zelfs de wereld. Die mogen best helden worden genoemd, tenzij er een betere betiteling bestaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.