De 10-jarige Elina Oranghi wordt de nieuwe kinderburgemeester. Dat maakte onderwijs- en jeugdwethouder Frank Berkhout woensdagmiddag (26 augustus) bekend tijdens de eerste bijeenkomst van de nieuwe uit zestien kinderen bestaande kinderraad. Althans als de gemeenteraad er volgende maand akkoord gaat met de benoeming, wat een formaliteit is. De ‘echte’ burgemeester Tjapko Poppens zal haar dan instaleren en Elina krijgt haar eigen ambtsketen.

Burgemeesters onder elkaar….

Kinderen konden zich voor de raad, waaruit de kinderburgemeester werd gekozen opgeven. Zij kregen een aantal selectierondes en moesten hun ideeën presenteren brengen voor een voornamelijk politieke jury, die naast Berkhout bestond uit de raadsleden Ewa Petiet (BBA) en Sandra van Engelen (CDA), alsmede hoofdredacteur Marloes Smit van de Amstelkidskrant en Lieuwe, de kinderburgemeester 2019-2020. Ook werd een fotoshoot met de gegadigden gedaan, knipten ze een lintje door en werd er met elkaar gebrainstormd over het nieuwe thema van de kinderraad. Dat wordt in het komende jaar ‘gelijkheid’.

Weer meisje

Lieuwe was tot nu toe de enige jongen in de rij van kinderburgemeesters, die telkens voor één jaar gekozen worden, net als de kinderraad. Opnieuw werd uit de kinderraad voor een meisje gekozen door de jury. Zij zit in groep 7 van de Piet Heinschool. Zelf werd zij in Nederland geboren, maar haar ouders komen uit Iran. Zij speelt zelf al vijf jaar piano en wil tijdens haar burgemeesterschap onder meer benadrukken dat in feite alle kinderen muzieklessen moeten kunnen volgen.

Gelijkheid

Juryvoorzitter Frank Berkhout zei dat Elina met algemene stemmen werd gekozen. “Haar

Vlnr: wethouder Frank Berkhout, nieuwe en vorige kinderburgemeester en burgemeester Tjapko Poppens

presentatie sprong er echt uit. Zij heeft veel ideeën en duidelijke standpunten. Ik kijk er naar uit om dit jaar met haar op pad te gaan.” Het door de nieuwe kinderraad gekozen thema ‘gelijkheid’ sprak hem zeer aan, zei hij verder tijdens de bijeenkomst in de raadzaal. Toen de ‘echte’ burgemeester daar binnen kwam werd hij met applaus begroet, de eerste keer naar zijn zeggen en hij vond het een navolging waard voor de gemeenteraad, grapte hij.

Sinterklaas

Poppens vroeg de leden van de nieuwe kinderraad vervolgens wat die graag persoonlijk zouden willen, waaruit bijvoorbeeld hulp aan ouderen door Chase werd genoemd. Ook sprak hij met Lieuwe en vroeg of die nog tips had voor Elina. Overigens treedt de kinderburgemeester voornamelijk op bij ‘kinderlijke’ ceremonies, zoals de intocht van Sint Nicolaas.

Volgens Tjapko Poppens is het belangrijk dat de kinderraad de kinderburgemeester helpt en een beetje in de gaten houdt. Zoals de gemeenteraad geacht wordt dat bij hem te doen.

Foto boven: Anko Stoffels. Elina is meisje met blauwe jurk en witte gympen die vooraan staat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.