Zoals door Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en GroenLinks al in de gemeenteraad voorspeld, heeft het Commissariaat voor de Media die raad gemeld voornemens te zijn RTVA als lokale omroep te erkennen en dus een licentie te geven. B&W en de meerderheid van de gemeenteraad, dus de complete coalitie, hadden het commissariaat geadviseerd dat niet te doen, maar kennelijk op verkeerde gronden.

Ilika Polderman

De coalitie (VVD, D66 en PvdA) in de gemeenteraad kreeg steun van ChristenUnie, CDA, SP en ouderenpartij SBA. GroenLinks en bbA waren tegen het negatieve advies door de gemeente. Volgens jurist Dirk Oudenaarden van de NLPO, de organisatie van Nederlandse lokale publieke omroepen, vraagt het CvdM alleen om rechtspersoonlijkheid van de omroep (die een stichting is), samenstelling van een representatief PBO en in de statuten vastgelegde doelstelling RTV te maken voor de lokale bevolking. Daaraan voldoet RTVA. Actief voor Amstelveen (AVA) wees daar wel op, maar stemde toch voor het voorstel van B&W.

Adviestaak

“Dat de gemeente geen vertrouwen heeft in de uitvoering van de wettelijke taken van Stichting RTV Amstelveen kan het Commissariaat niet meenemen in de uiteindelijke besluitvorming van de aanwijzingsprocedure”, schrijft mr. Margreet Verhoef, manager van de afdeling Onderzoek & Toegang van het commissariaat letterlijk. “Dit valt namelijk buiten de adviestaak van de gemeente Amstelveen die in het geval dat sprake is van één aanvrager, slechts dient te adviseren over de vraag of de media-instelling aan de wettelijke bepalingen uit artikel 2.61, tweede lid van de Mediawet 2008 voldoet. Nu de gemeenteraad heeft geoordeeld dat aan deze wettelijke bepalingen is voldaan en dat deel van het advies positief is, is het Commissariaat voornemens de aanvraag van Stichting RTV Amstelveen toe te wijzen.”

Criteria

Raadsleden Ilika Polderman van GroenLinks en Ewa Petiet

Ewa Petiet

van bbA, die zich destijds fel verzetten tegen het voorstel negatief te adviseren van wethouder Rob Ellermeijer (Media), feliciteren nu RTVA met het voorgenomen besluit. Ellermeijer onderbouwde zijn voorstel onder meer met de melding dat in een bedrijfsplan niet aan alle door hem gestelde criteria was voldaan wat de samenwerking met NH Media onder de naam ‘AmstelNieuws’ betreft. Maar volgens het CvdM waren dat geen criteria waarmee het zich bezig houdt.

“RTVA voldoet wel degelijk aan de criteria die het commissariaat stelt om de licentie voor publieke media-instelling in Amstelveen te krijgen,” zegt Ewa Petiet.

Niet van belang

“In het collegevoorstel staat dat ook trouwens. Andere zaken zijn dan niet van belang,” zegt Ilika Polderman.  Daarom wil het commissariaat de licentie gewoon verstrekken, ondanks het negatieve advies. De uitzendlicentie is nodig om programma’s op radio en televisie te kunnen uitzenden. Maar één partij per gemeente kan die krijgen. Alleen RTVA had een aanvraag ingediend. Het niet krijgen van de licentie zou een stop van Amstelveense radio- en televisieuitzendingen betekenen. Overigens spreken de twee partijen alleen over TV, omdat televisie nu eenmaal voor de gemeenteraad het enige journalistieke medium in Amstelveen is.

Bezwaar

De gemeenteraad kan nog wel binnen drie weken bezwaar maken tegen het voornemen van het CvdM. Dat wordt tegenwoordig eufemistisch ‘zienswijze’ genoemd. GroenLinks en BBA zeggen dat niet verstandig te vinden. De zaken zijn volgens Ewa Petiet helder.  “RTVA voldoet aan de criteria en het commissariaat vertrekt de licentie. Een zienswijze indienen zal de onderlinge relatie alleen maar verslechteren.” Ilika Polderman: “Deze energie kan beter gestoken worden in het opzetten van een sterke lokale omroep”. Beide partijen willen dat het plan voor RTVA nu verder wordt uitgewerkt. Met bijbehorende financiële steun van de gemeente, zodat Amstelveen een kwalitatief goede publieke omroep heeft.

Geld

Maar de gemeente kan niet worden gedwongen meer subsidie te geven dan de wettelijke circa 83 mille. Voor dit jaar stond € 145.000 op de begroting maar RTVA denkt voor de samenwerking met NH Media € 235.000 nodig te hebben. Volgens Ellermeijer verwacht de lokale omroep in financieel opzicht alles van de gemeente en doet zijn vrijwel niets aan inkomsten uit andere bronnen, zoals reclame.

12 REACTIES

  1. Triest maar helder verhaal. Ik had mij geheel kunnen vinden in het NIET verlenen van een licentie aan RTVA. Al jaren presteren zij helemaal niets. Sowieso is Amstelveen in mijn ogen veel te klein en nietszeggend voor een eigen TV zender.
    Ik zou B&W en de meerderheid van de gemeenteraad willen adviseren om slechts het minimum aan de wettelijk voorgeschreven subsidie te verstrekken om zo de financiële schade voor de Amstelveense bevolking zo beperkt mogelijk te laten zijn.

  2. Alleen BBA en Groenlinks wilden een positief advies uitbrengen Zie stemuitslag gemeenteraadsvergadering van juli jl.

    Maar heerlijk dit dat VVD, D66, PvdA, CDA, Christenunie, SBA, AVA en SP allemaal op totaal onterechte gronden de deksel op hun plaat krijgen en dat zonder dat men aan de politieke kant ook maar enige blijk van kennis van zaken toont. GroenLinks en BBA hebben hier totaal gelijk. Tuurlijk moet definitieve licentieverlening nog volgen, maar wat willen ze doen: roeptoeteren dat ze van alles en nog wat vinden als politiek van RTV Amstelveen terwijl ze daar niet over gaan en opnieuw blijk geven van politieke onkunde?

    Dat is de kern! Deze politieke partijen eigen zich een macht toe die ze niet hebben en willen liefst op de stoel van de omroep zelve zitten en dan met name VVD, D66, PvdA, CDA.
    Commissariaat voor de Media is juist opgezet om die scheiding der machten enigszins te behouden. Christenunie, AVA, SP en SBA liepen daarbij mee als kritiekloze meelopers.

    Tuurlijk deze politieke partijen kunnen hun hakken in het zand zetten en een zienswijze indienen en verder gaan traineren onder leiding van wethouder Rob Ellermeijer samen met zijn kompaan Herbert Raat. Als dan uiteindelijk het Commissariaat voor de Media de uitzendlicentie afgeeft (immers juridische en rationele gronden zijn er niet zolang RTV Amstelveen haar aanvraag niet intrekt) moet die minimale vergoeding gegeven worden en blijft Amstelveen tot 2024 RTV Amstelveen haar uitzendlicentie houden tenzij RTV Amstelveen de af te geven licentie inlevert natuurlijk. Er kan natuurlijk ook een interne overname komen van RTV Amstelveen met andere bestuurders, dat kan natuurlijk ook. Immers de PvdA had bestuurlijk gezien jarenlang de omroep gekaapt met hun vertegenwoordigers. Maar voorlopig hebben ze de deksel op hun neus gekregen.

  3. “Het niet krijgen van de licentie zou een stop van Amstelveense radio- en televisieuitzendingen betekenen.”

    Is dat zo? Een andere club kan die licentie toch aanvragen?

  4. APP: Een andere club kan na een definitieve afwijzing een licentie aanvragen.
    Alleen dat is niet van de een op andere dag allemaal geregeld.

    Stel de gemeenteraad wil een zienswijze indienen om dat te bewerkstelligen, zijn we weer enkele maanden verder. Vervolgens moet het commissariaat voor de media een onderbouwde beslissing nemen. Weer enkele maanden verder. In het hypothetische geval dat dan een beslissing genomen wordt tot afwijzing van RTV Amstelveen’s licentie-verlenging zijn we rond november december op zn vroegst. Dan zal RTV Amstelveen onmiddelijk uit de lucht moeten.

    DAARNA pas kan een andere partij beginnen met het opstellen van alle benodigde plannen en gana werken aan een aanvraag. Tegen de tijd dat de gemeenteraad dan weer een advies heeft gegeven (die is samen met de wethouder tergend langzaaaaam) en het Commissariaat voor de Media een besluit heeft genomen ben je zomaar in najaar 2021. Pas DAARNA kan zo een omroep beginnen met het effectief opstarten van haar operatie, subsidie verkrijgen van de gemeente etc. Dan ben je zomaar weer enkele maanden verder. In de tussentijd zijn er geen lokale televisie en radio-uitzendingen. Kortom dan is er een stop van circa 1 jaar; als er al een partij is die zich opwerpt tot lokale omroep want dat is nog maar de vraag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.