De PvdA is lokaal niet op zoek naar een andere richting van het beleid wegens de coronacrisis, maar wel naar keuzes en zo nodig langzamer uitwerken van wat allemaal op de agenda staat. Fractievoorzitter Esther Veenboer zei dat vorige week in de gemeenteraad. Er moeten namelijk keuzes worden gemaakt wat investeringen betreft.

Esther Veenboer

Daarmee zei ze in wezen wat financieel wethouder Herbert Raat ook keer op keer liet weten en waardoor hij niet goed weet welke tegenvallers er op weg naar de nieuwe begroting nog zijn te verwachten. Hij noemde 2021 een ‘tussenjaar’.

Barmhartige overheid

Veenboer signaleerde naar ze zei een herwaardering van de rol van de overheid, zonder dat die alles overneemt. Volgens de PvdA moet de overheid verschillende elementen verbinden, daartoe nu buiten gebaande paden durven gaan, flexibel en barmhartig zijn. En “stimuleren dat mensen naar elkaar omkijken en ongeorganiseerd hulp aan elkaar bieden.” En zij herhaalde het oude adagium dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Sociale werkplaats

Veenboer pleitte voor herwaardering van het belang van de sociale werkplaats om te ontmoeten en te ontplooien, voor het meer aandacht geven aan (respijt voor) mantelzorgers, vooraan staan bij schuldhulpverlening en ondersteuning blijven bieden aan de voedselbank.

Dure woningen

Dat betaalbaar wonen om Amstelveen moeilijk is, zag de gemeenschap aan tal van nieuwbouwprojecten in de laatste maanden, zei ze verder. “Dure woningen zijn vaak makkelijker haalbaar. Bij Legmeer moet er geld bij, bij het Allemankwartier moet er ook geld bij.” De reservepositie van de gemeente komt volgens haar onder druk te staan. “We moeten nadenken hoe we daar, in magere jaren, mee om zullen gaan.”

Stadsvernieuwing

De PvdA vindt Stadsvernieuwing belangrijk punt is, maar zag dat het daarvoor bestemde fonds ‘sparen vooraf’ leeg raakt. Maar bij stadsvernieuwing geldt, de projecten op dat gebied een lange voorbereidingstijd hebben. “We kunnen het ons niet veroorloven die voorbereiding langdurig stil te leggen”, zei Veenboer. Aan het einde van haar betoog pleitte zij ervoor dat de B&W de gemeenteraad zoveel mogelijk bij het beleid blijft betrekken. Maar dat geldt dan, constateerden andere fracties (zoals Burgerbelangen Amstelveen), voornamelijk voor de coalitie, waartoe wel de PvdA behoort, maar zeven andere partijen niet. En die kunnen niet met z’n allen in de cockpit zitten, zei financieel wethouder Raat. De coalitie wilde dan ook van een raadsbrede aanpak niet weten en verwierp een motie in die richting.

2 REACTIES

  1. Nee, want de VVD wil toch aan de stuurknuppel blijven zitten door alle andere partijen tegen elkaar uit te spelen. Jammergenoeg lukt dat aardig.

  2. De coalitie (lees: VVD, dus Raat) wil de gemeenteraad niet betrekken bij de beleidsaanpassingen en bezuinigingen die door de huidige (corona)crisis noodzakelijk en onvermijdelijk zijn (en zullen worden). Lekker is dat.

    Wat bedoelen ze toch met ‘sparen vooraf’?Sparen is toch altijd af. Het heet ook wel reserveren.

    En dan te bedenken dat Amstelveen straks 40+ miljoen euro moet bijdragen aan de verbreding van het open verkeersriool voor de rijksweg A9 van Almere naar Schiphol. Het potje van Essent raakt zo wel snel op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.