Burgerbelangen Amstelveen (bbA) maakt zich grote zorgen over de grondkwaliteit van het Amsterdamse Bos. Dit naar aanleiding van een recente reportage op AT5.

Volgens bbA-raadslid Dave Offenbach (foto) zijn burgers bang voor veiligheid en de gezondheidsrisico’s die men in het Bos kan lopen.

Bosbodem

De vervuiling komt uit de Nieuwe Meer. Die werd tot 1989 gebruikt om slib uit de Amsterdamse grachten in te lozen. Daarmee zijn ook zware metalen en PFAS in de Nieuwe Meer gestort en vervolgens terechtgekomen in delen van het Amsterdamse Bos. Eerder al hebben na de publicatie in Amsterdam de partijen Volt en Partij voor de Dieren de vraag gesteld of er ander onderzoek wordt gedaan naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen in de bosbodem.

Provincie

In principe zijn tot nu toe de Provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor de sanering van de grond. Maar volgens Dave Offenbach verandert dat volgend jaar (2024) met de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Dan verschuift de verantwoording naar de gemeenten. Dat is dan Amsterdam en Amstelveen. Dave Offenbach vindt dat Amstelveen, als medegebruiker van het Bos, dat trouwens grotendeels op haar grondgebied ligt, proactief betrokken moet blijven bij het monitoren van de situatie.

Informatie

De fractie van bbA wil weten welke informatie Amsterdam hierover met Amstelveen heeft gedeeld, hoe de gemeente Amstelveen zich voorbereidt op de nieuwe verantwoordelijkheden omtrent bodemkwaliteit en welke maatregelen worden genomen om de overgang naar nieuwe bevoegdheden onder de Ondernemingswet te faciliteren. Offenbach zegt dat gezondheid en veiligheid van de Amstelveense inwoners hoogste prioriteit van de gemeenteraad is. “Wij zijn diep bezorgd over de mogelijke impact van de bodemvervuiling in het Amsterdamse Bos op onze gemeenschap.” Hij vindt het essentieel dat er duidelijke en transparante communicatie komt van de gemeenten Amsterdam en Amstelveen. De lokale partij wil ook weten welke stappen worden ondernomen om de gezondheidsrisico’s van de bodemvervuiling te beoordelen en aan te pakken en hoe de gemeente Amstelveen de veiligheid voor de gezondheid van haar inwoners op haar grondgebied waarborgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.