Op voorstel van de ChristenUnie heeft de gemeenteraad zich woensdag uitgesproken voor een betere gezinsplanning. Alleen het CDA was daartegen.

De ChristenUnie wil ‘onbedoelde zwangerschappen’ voorkomen bij mensen in kwetsbare omstandigheden. De motie werd mede ingediend door Burgerbelangen Amstelveen (bbA). Daarin werd het hulpverleningsprogramma ‘Nu Niet Zwanger’ (NNZ) gepromoot.

Anticonceptie

De redenering van de CU is dat één op de vijf vrouwen in Nederland ooit onbedoeld zwanger raakt. De kans op een onbedoelde zwangerschap is groter wanneer er sprake is van kwetsbare omstandigheden (psychiatrische problematiek,  verstandelijke beperking, verslaving, dakloosheid, schulden, loverboyproblematiek of een bestaan in de illegaliteit).  Eigenlijk wilde de ChristenUnie meer aandacht besteden aan anticonceptie.  Die gebruiken ‘kwetsbaren’ minder.

Hulpverlening

Hoewel het om mensen gaat die vaak al in beeld zijn bij meerdere hulpverleners, blijkt dat onbedoelde zwangerschappen juist bij deze groepen vaak (herhaaldelijk) voorkomen, zegt de fractie. Vanuit die constatering is in 2014 het preventieve programma Nu Niet Zwanger ontwikkeld. De NNZ-methodiek geeft volgens de CU hulpverleners scholing in signalering  en ondersteuning om het gesprek met hun cliënten aan te gaan. “Het gaat erom dat mensen een weloverwogen keuze maken, welke dat ook is”, meldt de partij. Dus ook een kinderwens. “Als iemand geen actuele kinderwens heeft, gaat de begeleiding – indien gewenst – door met counseling over anticonceptie tot en met realisatie daarvan via de huisarts, gynaecoloog en/of apotheek.” Als de kosten een probleem vormen, worden deze vanuit het programma betaald.

Nu Niet Zwanger wordt in 77% van alle gemeenten in Nederland aangeboden. Amstelveen was nog een grijze vlek op de kaart. Daar kwam dus woensdag een einde aan. Volgens de ChristenUnie is het programma een concreet voorbeeld van echt preventief werken en het verschil maken in mensenlevens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.