De gemeente is van plan een rondleiding te verzorgen langs haar eigen kunstcollectie in het raadhuis op donderdag 14 december (17.00 uur, inloop 16.45 uur). Wie bij wil zijn moet vóór 11 december zich melden via kunstencultuur@amstelveen.nl.

De rondleiding begint met de zogeheten presentatie van de ‘huiskamer’ van  de stad, overigens de moeilijkst te bereiken kamer van heel Amstelveen (men moet er een afspraak hebben, zich melden bij de beveiliging en . Er is ook op 14 december plek voor een beperkt aantal bezoekers, meldt de gemeente.

Verzameld

In de afgelopen 70 jaar heeft de gemeente Amstelveen een eigen gemeentelijke kunstcollectie opgebouwd. Een deel daarvan wordt tegenwoordig rondom de raadzaal geëxposeerd, zodat voornamelijk raadsleden ermee worden geconfronteerd. De collectie heet ‘Verzameld voor Amstelveen’ en vormde eerder een expositie in de Amstelveense musea JAN en Cobra Museum. Maar kunst- en cultuurwethouder Herbert Raat wil dat zoveel mogelijk Amstelveners de kunst zien, overeenkomstig zijn beleid ‘De Stad als Podium’.

Zichtbaar

“We willen dat zoveel mogelijk Amstelveners kunnen genieten van de bijzondere kunstwerken die de gemeente in de loop der jaren heeft verzameld”, zegt Raat (kunst en cultuur). “Onze kunst zichtbaar maken voor inwoners past binnen de gemeentelijke cultuuragenda De Stad als Podium.”

De Amstelveense schilder Jaap Egmond, die ook raadslid was, is een van degenen van wie kunst werd aangekocht. En van bijvoorbeeld de internationaal bekende Jan Sierhuis.

Kunst via de telefoon

Om alvast een idee te krijgen, kan men via de website De Collectie op Straat een aantal werken door de camera van de telefoon zien. Studio Johannes Verwoerd heeft door middel van augmented reality een digitaal depot gecreëerd waarin de kunstwerken uit de gemeentelijke kunstcollectie ‘Verzameld voor Amstelveen’ naar voren komen.

Achtergrond

Rond 1955 begon de gemeente Amstelveen met het verzamelen van beeldende kunst, in eerste instantie zonder gericht aankoopbeleid. De keuze voor bepaalde werken of kunstenaars was sterk afhankelijk van het beschikbare budget en de betrokken bestuurders. De gemeente gaf rechtstreeks opdrachten of kocht bij kunstenaars, galeries en toenmalig expositiecentrum Aemstelle aan de Amsterdamseweg en voorheen de woning van de familie van Royen, waaruit kunstenaar Willem van Royen voortkwam; zij vader was lange tijd directeur van het Tuschinkski Theater in Amsterdam. Deelnemers aan de rondleiding ontvangen een bevestigingsmail.

9 REACTIES

 1. Laat het gemeentehuis zich liever openstellen voor gemeentezaken en zich niet afsluiten voor een gewone burger die gewoon te woord wil worden gestaan en geen zin heeft in digitale rompslomp waar hij normalerwijze nauwelijks wat mee te maken heeft.
  30% van de bevolking snapt daar geen bal van , maar onze dames/heren/ambtenaren rammen dat toch gewoon er door. Geen wonder dat je partijen van de middelvinger krijgt .( zie PVV, BBB ,Baudet) Deze kwalijk riekende bewegingen hebben wel in de zeilen gekregen de laatste tijd.

 2. Wilt u niet zomaar de ambtenaren de schuld geven van de ontoegankelijke vesting die het gemeentehuis is. Zij werken onder verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur en we weten allemaal welke politieke partij daar de dikste vinger in de pap heeft.

 3. “De Amstelveense schilder Jaap Egmond, die ook raadslid was, is een van degenen van wie kunst werd aangekocht.
  [°°]
  De keuze voor bepaalde werken of kunstenaars was sterk afhankelijk van het beschikbare budget en de betrokken bestuurders.”

  Stop onmiddelijk met deze netwerkcorruptie en vriendjespolitiek en met de vriendjesjournalistiek die deze schandalige onderonserigheid afdekt en goedpraat. Het gedoe rond Cobra past naadloos in deze praktijken.

 4. Integriteit en belangenverstrengeling zijn begrippen die in de Amstelveense politiek niet de aandacht krijgen die in een gezonde democratie normaal is.

  Dat bestuurders raadsleden begunstigen door wie zij zouden moeten worden gecontroleerd, vindt niemand raar, ook lokale journalisten niet.

  Democratie is hier een gezelschapsspel waarin vals mag worden gespeeld als je het maar leuk doet.

  Frank en Johan, willen jullie alsjeblieft de bal spelen en niet steeds op de man? Of vinden jullie vals spelen ook leuk?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.