Geruime tijd nadat er vorig jaar in Panta Rhei een bijeenkomst werd gehouden om de meningen van wijkbewoners te weten te komen, is er nu een eerste Buurtuitvoeringsplan gereed. Dat betreft de Zeestratenbuurt in Kostverloren en is uiteraard gericht op het aardgasvrij maken van woningen in particulier bezit. Want de gemeente wil dat de stad in 2040 van alle fossiele energiebronnen af is.

De gemeenteraad moet nog over het uitvoeringsplan beslissen, maar B&W hebben er al mee ingestemd, dus de meerderheidscoalitie zal dat ook wel doen. Om het plan in de Zeestratenbuurt uit te voeren gaat de gemeente een Energieteam samenstellen, waarvan zij hoopt dat het dit najaar kan starten.

Energieteam

Het team bestaat uit een projectleider, een technisch adviseur en een organisatie- en communicatiemedewerker. Het heeft de taak woningeigenaren in buurten te begeleiden naar een woning die ‘klaar’ is voor het aardgasloze tijdperk. Dat begint dus in de Zeestratenbuurt.

‘Klaar’ wil volgens de gemeente zeggen  dat de woning voldoende is geïsoleerd en gereed om ‘duurzaam’ verwarmd te worden met bijvoorbeeld een voor veel lawaai zorgende warmtepomp. Het team kan, als de woningeigenaar daar behoefte aan heeft, in samenspraak een stappenplan per woning opstellen. Verder ondersteunen ze buurtbewoners met de bekende inkoopacties en met subsidiehulp. Het Energieteam kan ook helpen bij andere ontzorgingswensen, zoals het organiseren van het leegruimen van de kruipruimte als die geïsoleerd moet worden. “Draagvlak bij inwoners, gepaard met het besef dat zij zelf tot actie moeten overgaan is van groot belang”, zegt de gemeente. Om de relatie met woningeigenaren volgens haar zo eenvoudig mogelijk te maken, kiest het team een locatie in de wijk.

Twee jaar

Het Zeestratenbuurt Energieteam verbindt zich voor twee jaar aan de buurt. In die periode moeten aanzienlijke stappen gezet worden op het gebied van verduurzaming en het verminderen van het energieverbruik, vindt wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid. “Door de focus te leggen op een buurt krijgen bewoners meer duidelijkheid over de stappen op weg naar een duurzame buurt”, zegt zij. Uit ervaringen elders in het land blijkt volgens haar dat het ontzorgen van inwoners door de overheid voor bewoners cruciaal is. Na de periode van twee jaar gerichte ondersteuning kunnen de bewoners uit de Zeestratenbuurt via reguliere Amstelveense inkoopacties verder met het uitvoeren van het eigen stappenplan. Het is de ambitie van Gordon op deze manier zoveel mogelijk inwoners gericht te gaan ondersteunen.

Randwijck

De wijk die als tweede aan de beurt komt is Randwijck-West. Hier werkt de gemeente nu al met bewoners aan een ‘Randwijck-West Uitvoeringsplan’.

1 REACTIE

  1. Tja, Floor is voor het milieu, maar nergens hoor je van haar iets dat in een buurgemeente honderden tonnen afval uit het buitenland wordt aangevoerd om hier verbrand te worden. Maar ja, dat noemen we “ groene energie” . 😂😂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.