De elf miljoen euro die minister Arie Slob deze week vrijmaakte voor steun aan lokale media, dus o.m. het Amstelveens Nieuwsblad en mogelijk RTVA,  is grotendeels een sigaar uit eigen doos. Dat schrijft het vakblad voor journalisten Villa Media. Volgens het blad betreft het geld dat al beschikbaar was gesteld voor steun aan regionale en lokale media-experimenten en onderzoeksjournalistiek.

Minister Arie Slob

Villa Media verwijst naar de brief van de minister aan de Tweede Kamer. Zowel lokale omroepen en huis-aan-huisbladen staan alom in Nederland en dus ook Amstelveen op omvallen door de coronacrisis, die advertentie-inkomsten plotseling deed wegvallen. Zowel B&W van Amstelveen, die overigens alleen het Nieuwsblad geld geven, als de minister vinden dat de informatievoorziening lokaal op peil moet blijven. Overigens is nog onduidelijk of uitgever BDU van het AN, die al van de gemeente drie mille per nummer uit het noodfonds krijgt, ook een aanvraag bij het ministerie indient.

Stimulering

Volgens Slob is de elf miljoen vrijgemaakt door reeds voor 2020 gereserveerde middelen in te zetten voor het Steunfonds. Hij schrijft aan de Kamer dat 4,5 miljoen euro al gereserveerd was voor versterking van lokale journalistiek via samenwerking tussen publieke omroepen en drie miljoen voor het laatste pilotjaar van de versterking van lokale publieke omroepen. En dan zou er ook nog via het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) € 3,5 miljoen – op basis van het regeerakkoord – aan versterking van onderzoeksjournalistiek worden besteed. Ook het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fbjp) speelt daarin een rol. Overigens besloot ook de gemeenteraad een dergelijk simuleringsfonds te stichten.

Crisis

Directeur René van Zanten van het landelijke stimuleringsfonds beaamt in het blad dat de crisisregeling wordt betaald met geld dat eigenlijk op een andere manier toch al naar de lokale en regionale media had moeten gaan. Maar hij vindt dat verdedigbaar. “Het is crisis. De mediaorganisaties moeten nu overeind worden gehouden. Als we dit geld, dat op de plank ligt, niet nu inzetten dan is er straks geen sector meer om te ondersteunen”, zegt hij in Villa Media. Volgens hem kan tussen 11 en 19 april op aanvragen twee weken later geld uitkeren worden uitgekeerd. Het betekent niet dat voor al lopende projecten en toezeggingen geld wordt ingetrokken, zegt hij.

2 REACTIES

  1. Sorry , dat hele advertentieblaadje voegt werkelijk niets toe aan het medialandschap in Amstelveen. Zij nemen altijd 1 op 1 mededelingen van de gemeente over. Als je dat journalistiek noemt zoals BDU zegt, moeten ze allemaal weer terug naar school. Maw die hele steun is zonde van onze belastingcenten. Kan de hr. Johan Th Bos beter een subsidie krijgen om zijn eigen blad te maken. Hij beschouwt het lokale nieuws nog wel eens kritisch, ondanks het feit dat ik het beslist niet altijd met hem eens ben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.