Het herdenkingsmonument voor Joodse oorlogsslachtoffers uit Amstelveen wordt op 21 april, op Jom Hasjoa (de jaarlijkse herdenking van de Holocaust), niet onthuld wegens de coronacrisis. Maar het zal wel worden geplaatst aan de Prins Bernhardlaan, dus in de ‘gouden hoek’ van Amstelveen. “We hebben het maakproces laten doorgaan”, zegt Hugo Kooij, die namens stichting Amstelveen Oranje het project leidt.

Er zal dus opeens een soort muur verschijnen bij de door flats vervangen voormalige Kweekschool van het Leger des Heils. De gemeenteraad besloot dat er een monument moest komen, met daarop de namen van 167 Joodse mannen, vrouwen en kinderen die destijds zijn weggevoerd en in vernietigingskampen werden gedood tijdens de Tweede Wereldoorlog. De locatie ligt op loopafstand van het al bestaande oorlogsmonument bij de entree van het Broersepark en dichtbij de voormalige woning van burgemeester Haspels, die tijdens de oorlog een zeer positieve rol heeft gespeeld tegen de bezetter en de anti-Joodse maatregelen in Amstelveen. De kweekschool van het (verboden) Leger des Heils werd destijds in beslag genomen door de Duitsers.

Proces

Hoewel de onthulling niet doorgaat op 21 april werkte de Amstelveense kunstenaar Piet Cohen (1935) wel door aan het monument. “Het bouwproces is bijna klaar en later zullen wij waarschijnlijk alsnog een bijeenkomst rond het monument houden”, zegt Kooij. Het monument is een stalen paneel van 1 meter hoog en 3 meter breed waarin de namen en leeftijden van alle Amstelveense Joodse slachtoffers zijn gegraveerd. De leeftijden variëren van zes maanden tot in de 90 jaar. Boven het paneel wordt een gevouwen briefje geplaatst met een tekst. Dat is een verwijzing naar de briefjes die tijdens de deportatie uit de trein werden gegooid. Bij het monument komt een zitelement. Er is ook voldoende gelegenheid voor bijvoorbeeld herdenkingsbijeenkomsten en schoolklassen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.