Er komen twee wooncomplexen met 110 ‘zorgappartementen’ op een terrein tussen Alsem- en Jasmijnlaan in Westwijk Zuidoost. Daar is in Amstelveen een schrijnende behoefte aan. Er komt ook een parkeergarage bij. Voor de bouw van de flats is wel een nieuw bestemmingsplan nodig, dat minder ‘streng’ is dan het vorige.

Het nieuwe sluit voor zorgwoningen beter aan bij de praktijk. Volgens het vorige moest de partner, zonder medische indicatie, verhuizen als zijn of haar levensgezin – die dat wel had – overlijdt. De bedoeling is dat er uitsluitend in het midden- en vrije sectorsegment in mix van huur- en koopwoningen wordt gebouwd.

Bezwaar

Tegen het vorige plan is bezwaar ingediend. Onder meer vonden de indieners dat er geen sprake was van woonzorg en zorgwoningen, zoals gedefinieerd in het wijzigingsplan. “We hebben altijd voor ogen gehad dat de woningen geschikt zijn of eenvoudig geschikt kunnen worden gemaakt voor mensen met een (toekomstige) zorgbehoefte“, zeggen B&W. Maar dat bleek dus onjuist. Vandaar een nieuw bestemmingsplan.

Klagende omwonenden zijn overigens naar de rechter gestapt. Zij klagen over de hoogte van de gebouwen (vier lagen), de bezonning van hun woningen, de volgens hen  verkeer aantrekkende werking ervan en het parkeren. Maar volgens de gemeente zijn die klachten voor het nieuwe plan goed onderzocht en is er geen vuiltje aan de lucht.

Omgevingsvergunning

Tegelijkertijd is door ontwikkelaar Jasmijn BV een nieuwe aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. Er worden zowel huur- als koopwoningen gebouwd, met ondergrondse en openbare parkeerplaatsen. Toen de vorige omgevingsvergunning werd aangevraagd, kwam de onduidelijke definitie uit het wijzigingsplan van zorgwoningen boven tafel. Vandaar dat er een nieuw bestemmingsplan moest komen. Er komt een zogenoemde ‘respijtvoorziening’ (drie appartementen) en collectieve ruimte.

Toekomstige zorgbehoefte

Volgens wethouder Floor Gordon van ruimtelijke ordening heeft de gemeente woningen voor ogen voor senioren met een (toekomstige) zorgbehoefte. Opnieuw lijken het slechts welgestelden die de woningen kunnen betalen. “De eerdere definitie bleek simpelweg te streng. Het zou erop neerkomen dat als een bewoner met een zorgbehoefte komt te overlijden, zijn of haar partner die geen medische indicatie heeft van een arts, zou moeten verhuizen. Dat was niet onze bedoeling. Met de gewijzigde definitie kan iemand hier dus ook al wonen voordat er feitelijk zorghulp is, of blijven wonen, nadat de partner met zorgvraag is overleden.” Het bouwplan is qua afmetingen, aantal woningen of bouwhoogte niet gewijzigd. Eerder geuite bezwaren van omwonenden tegen het plan zijn door de Raad van State ongegrond verklaard.

Geen misverstanden

“We willen graag dat het bestemmingsplan geen ruimte laat voor misverstanden,” zegt Floor Gordon. “Daarom is een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Het doel is om binnen afzienbare tijd te starten met de bouw van deze drempelvrije en toegankelijke middeldure huur- en koopwoningen waar veel vraag naar is. Bij doorstroming van senioren naar een voor hen passende en toekomstbestendige woning, komt hun oude huis vrij voor wellicht een gezin.”

 Proces

De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast. Het college van B en W besluit over de vergunning. Door het toepassen van de coördinatieregeling worden de betrokken besluiten op de aanvraag omgevingsvergunning en het bestemmingsplan gezamenlijk voorbereid en bekendgemaakt. Dat draagt bij aan meer snelheid en een beter overzicht voor betrokkenen. Omwonenden worden hierover geïnformeerd.

1 REACTIE

  1. Ja, als je maar geld hebt , kom je er wel.
    Overigens niets bijzonders, maar Floor en kornuiten komen er ook rustig voor uit de rest dan pech heeft gehad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.