Omdat de gemeente Amstelveen in 2030 de stad niet meer van fossiele en energiebronnen afhankelijk wil laten zijn, denkt zij blijkbaar met haar eigen organisatie het goede voorbeeld te moete geven. Vandaar dat B&W met het plan van wethouder Floor Gordon (duurzaamheid) van D66 hebben ingestemd zware nog op diesel rijdende voertuigen (vrachtwagens, veegwagens e.d.) emissievrij te maken.

Al eerder waren duurdere elektrische personenwagens en andere lichtere auto’s aangeschaft. Maar volgens Gordon moeten nu zwaardere wagens er aan geloven.

Emissievrij

Volgens haar is naar verwachting in 2030 de CO2-uitstoot met 95 tot 99% van het wagenpark verminderd. “Naast het verduurzamen om de CO2-uitstoot terug te dringen, draagt dit plan ook bij aan een schonere lucht voor onze inwoners, omdat we minder fijnstof en stikstofoxiden uitstoten.” Een emissievrij wagenpark is voor de gemeente heel belangrijk, zegt ze.

Waterstof

In 2021 werd nog vijftig procent van de CO2-uitstoot der gemeentelijke organisatie veroorzaakt door het wagenpark. Maar de laatste jaren zijn personenvoertuigen, scooters en 35 kleine bedrijfsvoertuigen van wijkbeheer, afvalbeheer, toezicht en handhaving al vervangen door elektrische voertuigen en fietsen. De komende jaren zal het wagenpark verder verduurzamen. Dieselvoertuigen worden vervangen door een combinatie van batterij elektrisch (BEV) en op termijn mogelijk waterstof elektrisch (FCEV).

Transitieplan

In elk geval gaat de gemeente tot 2026 het wagenpark elektrisch maken. Overigens zijn voor de gladheidsbestrijding nog geen goede elektrische varianten beschikbaar. Volgens de gemeente wordt tijdelijk gebruik gemaakt van HVO-brandstof (Hydrotreated Vegetable Oil), waarmee naar de mening van Gordon een behoorlijke reductie op de CO2-uitstoot wordt gerealiseerd. In de periode 2026 tot 2030 verwacht de gemeente dat er meer bekend is over waterstofvarianten als alternatief voor de overgebleven werktuigen en voertuigen. Het transitieplan betreft de vervangingsplanning van 16 bedrijfswagens, 17 vrachtwagens, 16 werktuigen en 3 veegmachines. Daarmee zij vele miljoenen gemoeid. Die financiële consequenties zijn verwerkt in de Perspectiefnota 2024, die de gemeenteraad in juli – omdat de meerderheid de coalitie vormt – goedkeurt.

 Laatste nieuws ook te volgen op Facebook (facebook.com/DuurzaamheidAmstelveen) en Instagram (instagram.com/duurzaamamstelveen/)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.