Waarom zijn de financiële jaarstukken van AmstelveenSport niet openbaar? Raadslid Ewa Petiet van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) heeft dat schriftelijk aan B&W gevraagd. Eind oktober kwamen wel de Jaarrekening 2019 en de Begroting 2021 van het voormalige Sportbedrijf digitaal naar de gemeenteraad, maar voor andere burgers bleven die blijkbaar geheim.

Ewa Petiet

Als inwoners van Amstelveen bij de gemeente daarom vragen, wordt dat verzoek niet gehonoreerd, zegt Petiet. “Er wordt verwezen naar formele procedures, zoals het kunnen verkrijgen van tegen betaling (verkorte) financiële informatie via de KvK, terwijl deze stukken dus wel aan de gemeenteraad worden gestuurd.” Dat laatste kan ermee te maken hebben dat de stichting een BV is geworden, om zakelijker te kunnen opereren. Maar de gemeente is wel enig aandeelhouder van het bedrijf en wordt dan ook door eventuele verliezen getroffen.

Exclusief?

Petiet wil weten of de stukken naar de gemeenteraad van AmstelveenSport kwamen of door tussenkomst van het college gebeurd. Zijn de stukken van dan exclusief bedoeld voor gemeenteraadsleden of ook beschikbaar voor derden? wil zij ook weten. En of er dringende redenen zijn om de stukken niet integraal te publiceren op de website van AmstelveenSport, dan wel op verzoek via de gemeentelijke kanalen ter beschikking kunnen worden gesteld aan geïnteresseerden. Petiet vraagt ook: “Is het college het met Burgerbelangen Amstelveen eens dat openbaarheid, transparantie en beschikbaarheid altijd uitgangspunt zou moeten zijn, tenzij dringende wettelijke redenen of redenen van algemeen belang zich hiertegen verzetten?”

Verbonden

Zij wil dat wethouder Rob Ellermeijer van sport de nodige inspanning verricht om, in samenspraak met AmstelveenSport, de jaarstukken alsnog integraal ter beschikking stelt op de website. En als de wethouder dat niet wil honoreren wil Petiet weten waarom niet. “Is het college het met BBA eens dat financiële jaarstukken van onze ‘verbonden partijen’ voortaan integraal op de Website van de gemeente gepubliceerd zouden moeten worden?”

Corona

Overigens meldde amstelveenblog.nl dat de BV, na belastingen, vorig jaar een winst van € 220.000 boekte (na belastingen), maar dat het er dit jaar minder goed uitziet, door corona. In het gunstigste geval haalt het bedrijf een winst van minimaal 35 mille, maar er zijn ook minder rooskleurige scenario’s. Als gevolg van de uitbraak en sluiting dit jaar door corona en het niet volledige herstel komt men uit op een verlies van € 837.000.  Het bericht van amstelveenblog.nl staat op:

https://amstelveenblog.nl/2020/10/27/na-winst-dreigt-…-amstelveensport/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.